Anyaság

 

Hogyan érzem magam az anyaság buktatói között?

 

AnyaságAz anyaság, és az, hogy szülők vagyunk, elég sok buktatóval jár. Ezek a cikkek abban segítenek, hogy támogatást kapj a legyőzésükhöz.

Ugye te is érezted már így magad:

  • Néha fáradtan, néha stresszesen, néha eleged volt mindenből, és mindenkiből.
  • Néha még a saját gyerekeinkre is dühösek vagyunk.
  • És nem túl ritkán pedig tele vagyunk bűntudattal ezek miatt az érzéseink miatt. Inkább nem is beszélünk róla senkinek.

Ez mind együtt jár az anyaság kérdéseivel.

De mégis, hogyan lehet ezeket az érzéseket kezelni?

Hogyan lehet úgy kezelni őket, hogy mindenki a lehető legjobban jöjjön ki belőle a végén?

Az alábbi cikkek ehhez nyújtanak útravalót.

Hova tűnt a nők boldogsága?
  Mindent elértünk, mégsem vagyunk boldogok? A fantasztikus eredmények, és privilégiumok ellenére, amelyeket a nők az elmúlt 50 évben kivívtak
Olvass tovább >>
Honnan ismerheted fel az állandó fáradtságot?
  Milyen tünetekkel járhat együtt az állandó fáradtság? Mindenkivel előfordul az életében, hogy eljön a pillanat, amikor fáradt lesz attól,
Olvass tovább >>
Hogyan tehetsz a maximalizmus ellen néhány egyszerű lépésben?
    Úgy érzed, Te is a maximalizmus rabja vagy? Soha semmi nem elég jó? Vagy lehetett volna jobb is?
Olvass tovább >>
Hogyan találhatod meg újra az egyensúlyod?
    Elvesztetted az egyensúlyod a mindennapokban? Úgy érzed állandó, krónikus fáradtság gyötör? Annyira túlterhelt vagy, hogy már nem bírsz
Olvass tovább >>
Gondoltad már azt: „Elég volt, én ezt nem bírom tovább…”
  „Nem bírom tovább a feszült helyzeteket. Teljesen kiborít a viselkedésével. Nem bírom, hogy nem hallgat rám. Ez a gyerek
Olvass tovább >>
Én irányítom a stresszt, vagy a stressz irányít engem?
   A stressz: külső adottság, vagy belső válasz? Ezen a kérdésen ritkán szoktunk gondolkodni. Mert a stressz általában külső inger,
Olvass tovább >>
Eléggé odafigyelsz a gyerekedre, mikor beszélgettek?
  Teljes figyelem a gyerekedre. Lehetséges ez, vagy Te is túlterhelt vagy hozzá? Szól a rádió, autót vezetsz, nagy a
Olvass tovább >>
Egy szülő negatív érzelmei – melyik a 4 legfontosabb?
  Szülőként, a gyermeknevelés során negatív érzések sora keríthet hatalmába. Van, ami hirtelen tör ránk, és gyorsan el is múlik.
Olvass tovább >>
Az egyetlen dolog, amire szükséged van, hogy változtatni tudj életed „tehetetlenségén”
   Mit jelent életünk tehetetlensége? Az a hajlam, hogy ha már felépítettünk egy életpályát, életmódot, minden áron ragaszkodunk hozzá, hogy
Olvass tovább >>
Anyai bűntudat. Veled milyen gyakran fordul elő?
  Szokott gondot okozni Neked is az odafigyelés a gyermekedre? Esetleg akár már évek óta húzódik, hogy nem tudsz úgy
Olvass tovább >>

Feszültségoldás a hétköznapokban

 

Kihez fordulhat egy anyukaKihez fordulhat egy anyuka?

Kihez szoktál fordulni, ha bajban vagy a gyermekneveléssel? Ha nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretnéd? Ha állandó rossz érzéseid vannak, mert Neked sehogy sem jön össze a gyermeknevelés? Vagy magad miatt érzed rosszul magad, mert állandóan dühös vagy, fáradt, ingerült, rosszkedvű… Vagy a gyerekek nem akarnak, vagy tudnak úgy viselkedni, ahogy azt Te szeretnéd, vagy elvárnád tőlük…
anyaság

A maximalizmus, és tökéletességre törekvés

A tökéletes anyákat hamarabb utoléri a depresszió Tudtad, hogy a tökéletességre törekvő anyákat hamarabb utoléri a depresszió? Miért?

Tudtad, hogy a tökéletességre törekvő anyákat hamarabb utoléri a depresszió? Miért? A tökéletességre törekvő emberek közös tulajdonsága, hogy nagyon képzettek, tehetségesek, sok mindent képesek elérni az életben. DE: folyamatosan, és szükségtelenül hibáztatják magukat.
anyaság
Hogyan hátráltat a maximalizmus az életben

Te is maximalista vagy?

Te is maximalista vagy? Hogyan hátráltat a maximalizmus az életben? Hogy Te nem is vagy maximalista? Csak igényes? Vagy egy “kicsit keményebb magaddal” a kelleténél?
anyaság

Munka és családMunka, VAGY család? Munka, ÉS család? Lehet ezek között egyensúlyt találni családanyaként?

A nőknek egy bizonyos életszakaszban választaniuk kell: vagy a munka, vagy a család. A kettő egyszerre nem megy. Senki nem tudja összehangolni a kettőt. Igen ám, de mi van akkor, ha már a családot választottam, és egyszer csak eljön a pillanat egy-két-három év után, hogy vissza kell mennem a munkahelyemre? Hogyan egyeztethető össze a munkahelyi stressz, a gyermeknevelés, és a család?
anyaság
Maximalizmus és multitasking

Szerinted is „zöldebb a szomszéd kertje”?

Mit jelent több feladatot végezni egyszerre? A maximalizmus csapdái. Angolul a sok feladat egyszerre végzésére külön szó van: multitasking. Magyarul még szavunk sincs rá. Nem hiszem, hogy azért, mert a mai világban nem kellene egyszerre rengeteg mindennel foglalkoznunk.
anyaság

Rohanás vagy lassításLassítani a mai világban? Nem őrültség ez?

Rohanni, vagy lassabban élni? Le a kalappal azok előtt, akik még bírják a rengeteg küzdelmet az idővel, a rohanással, a stresszel! De valljuk be, azért nem sokat látunk belőlük magunk körül. Vagy már mi magunk sem bírjuk olyan jól ezt a rohanó életformát? De ha egyszer mindenki ezt csinálja. Mindennek muszáj, hogy beleférjen egy napba.

anyaság

 

Tehetetlenség anyaként

Gyermeknevelés és szorongásMi mindentől szoronghatunk, ha a gyermekünkről van szó?

A gyermeknevelés során milyen szorongásokkal kell megküzdened szülőként? Mi mindentől féltheted a gyermeked a mai világban? Gyakorlatilag mindentől. Bármitől. Annyi veszélyforrásnak, és ingernek vannak naponta kitéve. Milyen félelem okoz Neked gondot a gyermeknevelés során? Milyen szorongás tölt el, amikor naponta elengeded a kezét, hogy bölcsibe, óvodába, iskolába menjen?

anyaság
Tehetetlen vagyok anyaként

Tehetetlen vagyok anyaként?!

Tehetetlen vagyok anyaként?! Volt már, hogy tehetetlen voltál a gyermeknevelésben? Vagy legalábbis így érezted magad?
Előfordult már a következő jelenetek közül néhány Veled is?

anyaság

Anyai bűntudat és szégyen

 

Vajon elég jó anya vagyokMit gondolsz, milyen anya vagy?

A napokban akadtam rá az Interneten Brené Brown előadására a szégyenről. Elgondolkodtatott arról, hogy vajon hogyan gondolkodunk magunkról anyaként, nőként? Hogyan éljük meg a társadalom által elvárt szerepeinket? És eközben mennyi bűntudat, és/vagy szégyen gyötör? Különösen azért, hogy nem vagyok elég jó anya, nem tudok minden elvárásnak megfelelni.

 

anyaság

Állandó fáradtság

Te is küzdesz az állandó fáradtság ellen

Te is küzdesz az állandó fáradtság ellen?

Miért jó nekünk az állandó rohanás? Kávé, koffein, kóla, energia italok, hogy mindig topon legyünk. Gyors ételek, mert nincs időnk rendesen megebédelni… Mindezek ellenére, mégis állandó fáradtsággal küzdünk.

anyaság

Téli_depresszió_és_krónikus_fáradtságHogyan borítsd ki teljesen a családod az év végi fáradt, és kimerült időszakokban?

Te is fáradt, kimerült, kedvetlen szoktál lenni ezekben az év végi hónapokban? Könnyebben kiborulsz, és kevesebb a türelmed? Csak a kötelesség hajt előre, de valójában folyamatosan üldöz a rosszkedv, és a kimerültség? Folyamatosan álmos vagy, és megnőtt az alvásigényed? A téli depresszió időszakaiban jó esélyed van arra, hogy ne csak magad tedd tönkre, de még a családod is kikészítsd, és ők is boldogtalannak érezzék magukat melletted.
anyaság

Téli_depresszió_és_kimerültségMint sok nő, Te is ki vagy téve annak, hogy ilyenkor év végén a téli depresszió áldozatává válj? Vagy tehetsz ez ellen?

Veled is előfordult már, hogy ilyenkor ősz végén, tél elején gyakrabban voltál levert, fáradt, rosszkedvű? Jobban fárasztott a munka, a sok kötelesség, a gyerek, a várható év végi hajrá előtti feszült „csend”? Mindennapossá vált a kimerültség, és úgy érezted, állandóan álmos vagy? Azonnal megjelent a krónikus fáradtság már pusztán annak a gondolatára is, hogy mi mindenen kell még keresztül menni, mire év vége lesz?
anyaság

Boldogság vagy boldogtalanság?

Nők és a boldogságHova tűnt a nők boldogsága?

Nehéz elképzelni, hogy több mint 40 évvel a feminizmus után a nőket még mindig befolyásolja az elégedetlenség, és boldogtalanság. 2009-ben készült egy tanulmány (A női boldogság csökkenésének paradoxonja címmel), amely kimutatta, annak ellenére, hogy a nőknek ma több a lehetőségük, mint valaha, mégis lényegesen kevésbé elégedettek az életükkel, mint korábban.

 

anyaság

A nők és a boldogtalanságMi az oka, hogy a nők ma boldogtalanabbak, mint régen?

A nők az elmúlt 40 évben, minden kivívott egyenjogúságuk ellenére egyre boldogtalanabbak. A boldogság már a felnőtt életük kezdetekor hiányzik az érzelmeik közül. Hogyan alakulhatott ki ez a tendencia? Mitől nem tudjuk magunkat boldognak érezni, mikor látszólag egyre több jogot vívunk ki, és „egyre egyenlőbbek” vagyunk?
anyaság

A boldogtalanság ellenszereMi a sikeres és boldog nők titka?

Mi az, amit a legboldogabb, és legsikeresebb nők másképp csinálnak, mint mi? Vajon, ha találnánk olyan nőket, akik „nem álltak be az elégedetlenkedők sorába”, akik igazán sikeresek, és boldogok, akik úgy élték meg, hogy a döntéseik, és választásaik erősítették őket, és egyre csak boldogabbak, és elégedettebbek lettek a koruk előrehaladtával, akkor mit válaszolnának ezek a nők a kérdéseinkre? Mit tanulhatnánk tőlük?
anyaság
Negatív érzések oldása és boldogság a gyermeknevelésben

Idézd fel életed legszebb, gyermekeddel együtt töltött pillanatait!

Negatív érzések a gyermeknevelésben. Néha akadnak elkeserítő pillanatok is a gyermeknevelésben. A feszültségoldás egyik lehetősége elkeserítő helyzetekben.
anyaság
Boldogság, vagy boldogtalanság

Mondj egy „jobban érzem magam” történetet!

Boldogság, vagy boldogtalanság? Ki dönti el? Nem vagy képes boldogtalan lenni, ha nincs mellé egy boldogtalan történeted is. Ha tele vagy negatív érzésekkel, az önmagában még nem jelent automatikusan boldogtalanságot is.
anyaság
Lehetnél boldogabb anya is

Lehetnél boldogabb anya is?

Lehetnél boldogabb anya is? Igen, de mi a boldogság? A boldogság több mint egyszerűen „csak az a mosolygós érzés”. A boldogság az, amikor úgy érezzük, valami nálunk nagyobbhoz tudunk csatlakozni.
anyaság
Kreativitás és boldogság

Szükségünk van anyaként kreativitásra?

Szükséges a kreativitás ahhoz, hogy elég jó anya legyek?
Vagy megúszhatom az egész gyermeknevelést kreativitás nélkül is? Bőven elegendőek a napi feladatok, a gyermeknevelés útvesztői, a munkahelyi stressz. A kreativitás az már olyan plusz, amire végképp nincs sem időd, sem energiád.

anyaság

A stressz kezelés lehetséges módjai

Mennyire vagy stresszes, vagy túlterhelt

Hogyan állapíthatod meg a saját stressz szinted?

Itt egy egyszerű teszt, hogy hogyan állapíthatod meg a stressz szinted. Ezt a tesztet akár havonta is elvégezheted, hogy leteszteld magad, mennyire változik a stressz az életedben bizonyos időszakokban, vagy időszakokon belül.
anyaság

A stressz irányítja az életemÉn irányítom a stresszt, vagy a stressz irányít engem?

A stressz: külső adottság, vagy belső válasz?
Ezen a kérdésen ritkán szoktunk gondolkodni. Mert a stressz általában külső inger, amire belső választ adunk. Gondolhatunk tehát úgy rá, hogy a stressz tényezők, a külső adottságok irányítanak minket, mi nem tehetünk ellene semmit.

anyaság
Segítség az EFT használatához

Mit jelent a stressz az életünkben, és tudunk-e hatékonyan tenni ellene?

A stressz jelentése és jelentősége
Mai értelmében azonban a jelentése nagyjából: folyamatos feszültség, vagy tartós idegeskedés, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről.

anyaság

Trükk a napi stressz helyzet csökkentéséreTe már használtad ezt a trükköt a napi stressz helyzeted csökkentésére, vagy hagyod, hogy az elégedetlenség elhatalmasodjon rajtad?

Bizonyára Te sem szereted a mindennapi fáradtságot, stresszt, és rosszkedvet. Nem jó érzés, hogy nem tudod magad kipihenni, de még jól érezni sem, mert valami mindig megakadályoz benne. Gondolkodtál már rajta, mi történne, ha átvennéd az irányítást a mostani boldogtalanságod, és a rossz érzéseid felett?
anyaság
Napi feszültségoldás

Hogyan állhatsz neki az érzelmi nagytakarításnak?

A negatív érzések rabságában. Ha jobban megfigyeljük, az egész világ érthetetlen, logikátlan, és véletlenszerű akkor, ha a környezetet okoljuk azzal, ami velünk történik, de végtelenül egyszerűvé lesz minden, ha magunkban keressük a választ.
anyaság
A negatív érzések megváltoztatása

Tudunk változtatni nem szeretett negatív érzéseinken, és viselkedésünkön?

Mindenkinek vannak negatív érzések a tarsolyában. Olyan negatív érzések, tulajdonságok, viselkedési formák, amiket nem szeret magában. Nem büszke rá. Legszívesebben az egész világ elől eltitkolná. Vagy elmenekülne előlük. Vagy nem venne róluk tudomást.
anyaság

Hogyan tanulunk új dolgokatHogyan működik az agyunk, mikor valami új dolgot tanulunk?

Hogyan tanulunk új dolgokat? Hogyan tanuljuk meg, hogy valami negatív, pozitív, vagy új dolog az életünkben? Ha valami új dologgal találkozzunk, hogyan lesz abból tartós tapasztalat?

 

anyaság

Ötletek az anya gyermek kapcsolat javítására

A gyermeknevelés  és a stressz

Így növeld a gyermeknevelési sikered 9 egyszerű lépésben

Szeretnéd felfedezni, hogyan lehet letenni a gyermeknevelés terheit, csupán a kezdő lökés hiányzik hozzá? Szeretnél végre megszabadulni a gyermekneveléssel járó stressztől? Szeretnéd úgy érezni, hogy gyakrabban vannak sikereid, és nem mindig kudarcok vesznek körül?

anyaság

Tehetetlenség és szorongás a gyermekem teljesítményével kapcsolatbanMások gyermekei könnyebben veszik az élet akadályait, mint az enyém!

Volt már olyan érzésed, hogy a Te gyermeked „nem elég jó”? Akármit teszel vele, akárhogy prédikálsz neki, mégsem tud azokhoz a követelményekhez, elvárásokhoz alkalmazkodni, ami szerinted a legminimálisabban kellene, hogy sikeres gyerekké, és később sikeres felnőtté váljon.
anyaság
Reggeli készülődés feszültség és stressz nélkül

Megkezdődött az iskola! Reggel kilencre Te is úgy érzed magad, mintha lefutottad volna a maratont?

Reggel kilencre Te is úgy érzed magad, mintha lefutottad volna a maratont? A reggeli készülődés, különösen, ha dolgozni jársz, és iskoláskorú gyermekeid vannak, a legőrjítőbb szülői feladatok közé tartozik. Lehet ezeket a reggeleket kicsit feszültségmentesebbé, és egyszerűbbé tenni, miközben időben ki tudunk lépni az ajtón, és talán még a reggeli kávénkat is élvezzük?
anyaság

Teljes figyelem és odafigyelés szavak nélkülTeljes figyelem szavak nélkül?

Gondoltál már arra, hogyan lehet valakire teljesen, és tökéletesen odafigyelni, anélkül, hogy akár egyetlen szót is szólnál? Odafigyelés szavak nélkül? Ez szinte nem is lehetséges! Vagy mégis? Lehet valakivel szavak nélkül is egy hullámhosszra kerülni? Mit szólnál hozzá, ha a teljes figyelmet, és odafigyelést a számodra legfontosabb személyekkel is alkalmazni tudnád?

anyaság

A siker kulcsa az önbizalomMennyire fontos, hogy sikeresnek lássuk a gyerekeinket?

Mennyire fontos, hogy sikeresnek lássuk a gyerekeinket? Az a célunk szülőként, hogy boldog, és sikeres gyerekeket neveljünk? Ez talán nem is kérdés. Minden anya, minden szülő szeretné, ha a gyereke sikeres, magabiztos, eredményes, és boldog lenne az életben. Igen, de hogyan érhetem ezt el? Hogyan tudom arra nevelni, hogy ezeket az értékeket magáévá tudja tenni?
anyaság

Játék és kreativitásMit tanítanak nekünk a gyerekek a kreativitásról?

Mit tanítanak nekünk a gyerekek a kreativitásról? Van úgy, hogy nem vagy annyira kreatív, nem jönnek úgy az ötletek, mint szeretnéd? Néha mindannyian üresnek érezzük magunkat, hiába várunk az ihletre. És van, amikor az sem segít, ha „keményen dolgozunk”, amíg megérkeznek az ötletek, az ihlet, a munkakedv, a jókedv.
anyaság

Feszültségoldás az ünnepek alatt

Minden nap Anyák NapjaMinden nap Anyák Napja!

Szerinted nem lenne jó, ha minden nap Anyák Napja lenne? Hogyan lehetne ezt megvalósítani? Hogy nézne ki, ha minden nap Anyák Napja lenne?

 

 

anyaság

Meglepetés magamnakMivel ajándékozhatod meg saját magad az ünnepek alatt?

A karácsonyi időszak különösen megterhelő, és fárasztó lehet az anyáknak. Kitalálni, hogy ki milyen ajándéknak örülne a szűkebb, és tágabb családban. Sok körös bevásárlókörútra indulni, minden ajándékot beszerezni. Kitalálni, hogy a gyerekek mit adhatnak a családtagoknak, mi legyen a karácsonyi menü.

anyaság