A boldogság tényleg előre tervezhető?

A boldogság tényleg előre “tervezhető”?

 

A boldogság megtervezése

 

Nem a génjeink determinálják, hogy kik és mik vagyunk, hanem valójában minden másodpercben újraírjuk a génkifejeződésünket azokkal a választásainkkal, hogy mit teszünk, mit mondunk, és mit gondolunk. Tudatos választásaink naponta genetikailag kódolódnak az agyunk szerkezetében, erősítve ezzel azokat az idegpályákat, amelyek a gyakori tapasztalatainkra reagálnak, és csökkentve a ritkán használt idegpályákat.

De a „használd, vagy elveszted” elvnél többet mond számunkra a tevékenység-függő génkifejeződés azzal, hogy a „tapasztald meg és teremtsd meg” elvvel képesek vagyunk szándékosan új idegpályákat teremteni az agyunkban.

Az említett kutatások arra emlékeztetnek bennünket, hogy a gyógyításnak rengeteg eszköze a saját kezünkben van. Arra figyelmeztetnek, hogy nem az orvosok, kórházak, akupresszőrök, homeopátiás orvosok, csontkovácsok, energiagyógyítók, vagy más egészségügyi szakemberek határozzák meg a betegségünket, vagy az egészségünket. Ők az egyensúly irányába billenthetik a dolgokat, de messze nem annyira, mint mi magunk.

…csak a finom gondolatok és érzések juthassanak a sejtjeinkbe

Mindannyian, mint önálló személyiségek, saját magunk teremtjük meg az érzelmi és mentális környezetünk nagy részét, ki- és bekapcsolva a géneket a sejtjeinkben. Ez hatalmas és izgalmas lehetőségeket nyit meg számunkra. Bár még több száz tudományos kísérletre van szükség ahhoz, hogy feltérképezzük a specifikus környezeti hatások és az egyes gének kifejeződése közötti kapcsolatokat, nem szükséges megvárnunk, míg ezeket publikálják, ahhoz, hogy már most tehessünk valamit az egészségünkért. Már most megragadhatjuk az egészség javításának epigenetikai eszközeit, és használhatjuk őket.
A kutatók egyúttal rámutattak, hogy a kiszolgáltatottságnak amelyről rengeteg páciens számol be, amikor bekerül az egészségügyi rendszerbe, van ellenszere. Amikor felismerjük, hogy tudatos kontrollt gyakorolhatunk a biokémiai környezet fölött, amelyben a sejtjeink fürdenek, akkor hirtelen figyelni kezdjük, hogy milyen összetevőket dobunk a főzetbe. Szakértő séfként azt választhatjuk, hogy csak a finom gondolatok és érzések juthassanak a sejtjeinkbe.

Egészség és a hosszú élet a génjeinkben

Nem szeretnénk több mérgező gondolatot a tudatunk számára, ahogy patkánymérget sem teszünk a levesünkbe.
Hasonlóképpen arra is tudatosan figyelhetünk, hogy milyen érzelmeket fogadunk be. Nemcsak úgy érzékelhetjük az érzelmeket, mint amelyek a velünk történt eseményekből származnak, hanem mint a környezeti koktélunk olyan aspektusait, amelyeket azért gondozunk, hogy széppé tegyék és táplálják az egészségünk kertjét.

Az elmúlt néhány évtizedben a kutatók azt keresték, hogyan tudják megérteni azokat a mechanizmusokat, amelyek a pozitív gondolkodás egészségre gyakorolt hatásait alátámasztják. Tudjuk, hogy az altruizmusnak, optimizmusnak, imának, meditációnak, spiritualitásnak, a társadalmi kapcsolatoknak, a hálának, a szándéknak és az energiagyógyításnak pozitív hatása van az egészségre és a hosszú élettartamra.

A „belső gyógyszertár”

Most kezdjük megérteni, hogy a tudatunk teremti meg pillanatról pillanatra a génkifejeződésünk feltételeit. Ez a felismerés segít, hogy a tudatunkat orvosi beavatkozásként használjuk.

Tanulmányok kimutatták például, hogy a meditáció hatása ugyanaz, mint az antidepresszánsoké, szabályozza az agy szerotonin és dopamin szintjét, és stimulálja az immun-rendszerünket. Más kutatások bebizonyították, hogy meditációval képesek vagyunk enyhíteni az agyunk krónikus fájdalomra adott reakcióját.

Tehát a gének átalakításával képesek vagyunk megnyitni egy hihetetlen előnyöket kínáló „belső gyógyszertárat”, amely a tudatosságunk segítségével előállított természetes anyagokkal lát el bennünket, s ezeknek az anyagoknak nincsenek mellékhatásai, mint a mesterséges gyógyszereknek. Mindez azt jelenti, hogy beláthatatlan lehetőségeink vannak a saját jól-létünk megteremtéséhez!

Hogy mindezt hogyan? Ez is kiderül a könyvből: www.anyamento.hu/genjeink-csodaja