Család

Család

 

Család

Itt a család közös életének pillanatairól, mozzanatairól (is) szóló cikkek, gondolatok kaptak helyet.

Olyan cikkeket gyűjtöttem itt össze, amelyek hosszú távon akár az egész család életére is kihatással lehetnek, mindenkin egy kicsit lendíthetnek előre.

 

Negatív pillanatok a család életéből

 

Maximalizmus és multitasking

Szerinted is „zöldebb a szomszéd kertje”?

Mit jelent több feladatot végezni egyszerre? A maximalizmus csapdái. Angolul a sok feladat egyszerre végzésére külön szó van: multitasking. Magyarul még szavunk sincs rá. Nem hiszem, hogy azért, mert a mai világban nem kellene egyszerre rengeteg mindennel foglalkoznunk.

család

Rohanás vagy lassításLassítani a mai világban? Nem őrültség ez?

Rohanni, vagy lassabban élni? Le a kalappal azok előtt, akik még bírják a rengeteg küzdelmet az idővel, a rohanással, a stresszel! De valljuk be, azért nem sokat látunk belőlük magunk körül. Vagy már mi magunk sem bírjuk olyan jól ezt a rohanó életformát? De ha egyszer mindenki ezt csinálja. Mindennek muszáj, hogy beleférjen egy napba.


család
Van értelme annak, ha dühös vagyok

Van értelme annak, ha dühösek vagyunk?

Mire jó az, ha dühös vagyok? Van egyáltalán értelme? Vagy csak valami kontrollálhatatlan rossz, amit mindig lelkiismeret furdalás követ?


család

4 negatív szülői érzelem4 negatív szülői érzelem – melyik az a 4?

Szülőként, a gyermeknevelés során negatív érzések sora keríthet hatalmába.
Van, ami hirtelen tör ránk, és gyorsan el is múlik. Van, ami újra és újra megismétlődik. És vannak olyanok is, ami lehet, hogy csak egy pillanatra tör ránk, de hosszan tartó, maradandó nyomokat hagynak bennünk.


család

Kihez fordulhat egy anyukaKihez fordulhat egy anyuka?

Kihez szoktál fordulni, ha bajban vagy a gyermekneveléssel? Ha nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretnéd? Ha állandó rossz érzéseid vannak, mert Neked sehogy sem jön össze a gyermeknevelés? Vagy magad miatt érzed rosszul magad, mert állandóan dühös vagy, fáradt, ingerült, rosszkedvű… Vagy a gyerekek nem akarnak, vagy tudnak úgy viselkedni, ahogy azt Te szeretnéd, vagy elvárnád tőlük…
család

7 tévhit, amiért a gyermeknevelés problémái szülői oldalról megoldatlanok maradnak 7 tévhit, amik miatt a Hozzád hasonló anyukák életük végéig megoldatlanul hordozzák a problémáikat

7 tévhit, ami miatt nem próbáljuk megoldani a problémáinkat anyaként. Inkább a szőnyeg alá söpörjük, inkább nem beszélünk róla, inkább úgy teszünk, mintha tökéletesen menne a gyermeknevelés, és az összes ezzel együtt járó nyűg. Inkább nem kérünk segítséget, mert… Miért is?

család

Munka és családMunka, VAGY család? Munka, ÉS család? Lehet ezek között egyensúlyt találni családanyaként?

A nőknek egy bizonyos életszakaszban választaniuk kell: vagy a munka, vagy a család. A kettő egyszerre nem megy. Senki nem tudja összehangolni a kettőt. Igen ám, de mi van akkor, ha már a családot választottam, és egyszer csak eljön a pillanat egy-két-három év után, hogy vissza kell mennem a munkahelyemre? Hogyan egyeztethető össze a munkahelyi stressz, a gyermeknevelés, és a család?


család

Gyermeknevelés és szorongásMi mindentől szoronghatunk, ha a gyermekünkről van szó?

A gyermeknevelés során milyen szorongásokkal kell megküzdened szülőként? Mi mindentől féltheted a gyermeked a mai világban? Gyakorlatilag mindentől. Bármitől. Annyi veszélyforrásnak, és ingernek vannak naponta kitéve. Milyen félelem okoz Neked gondot a gyermeknevelés során? Milyen szorongás tölt el, amikor naponta elengeded a kezét, hogy bölcsibe, óvodába, iskolába menjen?


család

Vajon elég jó anya vagyokMit gondolsz, milyen anya vagy?

A napokban akadtam rá az Interneten Brené Brown előadására a szégyenről. Elgondolkodtatott arról, hogy vajon hogyan gondolkodunk magunkról anyaként, nőként? Hogyan éljük meg a társadalom által elvárt szerepeinket? És eközben mennyi bűntudat, és/vagy szégyen gyötör? Különösen azért, hogy nem vagyok elég jó anya, nem tudok minden elvárásnak megfelelni.

család

Anyai bűntudat

Anyai bűntudat. Veled milyen gyakran fordul elő?

Anyai bűntudat. Veled milyen gyakran fordul elő? Szokott gondot okozni Neked is az odafigyelés a gyermekedre? Mi van, ha már évek óta nem tudsz úgy figyelni a gyermekedre, ahogy szeretnél?


család

Feszültségoldás anya és gyerek közöttGondoltad már azt: „Elég volt, én ezt nem bírom tovább…”

Feszültségoldás anya és gyerek között. „Nem bírom tovább a feszült helyzeteket. Teljesen kiborít a viselkedésével. Nem bírom, hogy nem hallgat rám. Ez a gyerek nem képes úgy viselkedni, ahogy szeretném. Egyszerűen nem bírok vele. Örökké mindennek ellenáll. Nem képes úgy teljesíteni, ahogy kellene. Szándékosan szabotálja magát. Figyelmen kívül hagyja a kéréseimet. Tiszteletlenül beszél.”


család

Téli_depresszió_és_krónikus_fáradtságHogyan borítsd ki teljesen a családod az év végi fáradt, és kimerült időszakokban?

Te is fáradt, kimerült, kedvetlen szoktál lenni ezekben az év végi hónapokban? Könnyebben kiborulsz, és kevesebb a türelmed? Csak a kötelesség hajt előre, de valójában folyamatosan üldöz a rosszkedv, és a kimerültség? Folyamatosan álmos vagy, és megnőtt az alvásigényed? A téli depresszió időszakaiban jó esélyed van arra, hogy ne csak magad tedd tönkre, de még a családod is kikészítsd, és ők is boldogtalannak érezzék magukat melletted.


család

Téli_depresszió_és_kimerültségMint sok nő, Te is ki vagy téve annak, hogy ilyenkor év végén a téli depresszió áldozatává válj? Vagy tehetsz ez ellen?

Veled is előfordult már, hogy ilyenkor ősz végén, tél elején gyakrabban voltál levert, fáradt, rosszkedvű? Jobban fárasztott a munka, a sok kötelesség, a gyerek, a várható év végi hajrá előtti feszült „csend”? Mindennapossá vált a kimerültség, és úgy érezted, állandóan álmos vagy? Azonnal megjelent a krónikus fáradtság már pusztán annak a gondolatára is, hogy mi mindenen kell még keresztül menni, mire év vége lesz?


család

Pozitív pillanatok a család életéből

 

Veszekedés helyett közös játék

30 dolog, ami közös bennünk

Veszekedés helyett közös játék
Hogyan simíthatjuk el a nézeteltéréseket, veszekedéseket a gyermekeinkkel? Például elgondolkodhatunk azon, hogy mik azok, amik közösek bennünk?


család
Negatív érzések oldása és boldogság a gyermeknevelésben

Idézd fel életed legszebb, gyermekeddel együtt töltött pillanatait!

Negatív érzések a gyermeknevelésben. Néha akadnak elkeserítő pillanatok is a gyermeknevelésben. A feszültségoldás egyik lehetősége elkeserítő helyzetekben.


család
Lehetnél boldogabb anya is

Lehetnél boldogabb anya is?

Lehetnél boldogabb anya is? Igen, de mi a boldogság? A boldogság több mint egyszerűen „csak az a mosolygós érzés”. A boldogság az, amikor úgy érezzük, valami nálunk nagyobbhoz tudunk csatlakozni.


család

A nők szerepe a család életében

Nők és a boldogságHova tűnt a nők boldogsága?

Nehéz elképzelni, hogy több mint 40 évvel a feminizmus után a nőket még mindig befolyásolja az elégedetlenség, és boldogtalanság. 2009-ben készült egy tanulmány (A női boldogság csökkenésének paradoxonja címmel), amely kimutatta, annak ellenére, hogy a nőknek ma több a lehetőségük, mint valaha, mégis lényegesen kevésbé elégedettek az életükkel, mint korábban.


család

A nők és a boldogtalanságMi az oka, hogy a nők ma boldogtalanabbak, mint régen?

A nők az elmúlt 40 évben, minden kivívott egyenjogúságuk ellenére egyre boldogtalanabbak. A boldogság már a felnőtt életük kezdetekor hiányzik az érzelmeik közül. Hogyan alakulhatott ki ez a tendencia? Mitől nem tudjuk magunkat boldognak érezni, mikor látszólag egyre több jogot vívunk ki, és „egyre egyenlőbbek” vagyunk?


család

A boldogtalanság ellenszereMi a sikeres és boldog nők titka?

Mi az, amit a legboldogabb, és legsikeresebb nők másképp csinálnak, mint mi? Vajon, ha találnánk olyan nőket, akik „nem álltak be az elégedetlenkedők sorába”, akik igazán sikeresek, és boldogok, akik úgy élték meg, hogy a döntéseik, és választásaik erősítették őket, és egyre csak boldogabbak, és elégedettebbek lettek a koruk előrehaladtával, akkor mit válaszolnának ezek a nők a kérdéseinkre? Mit tanulhatnánk tőlük?


család

Stresszcsökkentés és feszültségoldás a család életében

Mennyire vagy stresszes, vagy túlterhelt

Hogyan állapíthatod meg a saját stressz szinted?

Itt egy egyszerű teszt, hogy hogyan állapíthatod meg a stressz szinted. Ezt a tesztet akár havonta is elvégezheted, hogy leteszteld magad, mennyire változik a stressz az életedben bizonyos időszakokban, vagy időszakokon belül.


család

A stressz irányítja az életemÉn irányítom a stresszt, vagy a stressz irányít engem?

A stressz: külső adottság, vagy belső válasz?
Ezen a kérdésen ritkán szoktunk gondolkodni. Mert a stressz általában külső inger, amire belső választ adunk. Gondolhatunk tehát úgy rá, hogy a stressz tényezők, a külső adottságok irányítanak minket, mi nem tehetünk ellene semmit.


család
Segítség az EFT használatához

Mit jelent a stressz az életünkben, és tudunk-e hatékonyan tenni ellene?

A stressz jelentése és jelentősége
Mai értelmében azonban a jelentése nagyjából: folyamatos feszültség, vagy tartós idegeskedés, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről.


család

Trükk a napi stressz helyzet csökkentéséreTe már használtad ezt a trükköt a napi stressz helyzeted csökkentésére, vagy hagyod, hogy az elégedetlenség elhatalmasodjon rajtad?

Bizonyára Te sem szereted a mindennapi fáradtságot, stresszt, és rosszkedvet. Nem jó érzés, hogy nem tudod magad kipihenni, de még jól érezni sem, mert valami mindig megakadályoz benne. Gondolkodtál már rajta, mi történne, ha átvennéd az irányítást a mostani boldogtalanságod, és a rossz érzéseid felett?


család
Napi feszültségoldás

Hogyan állhatsz neki az érzelmi nagytakarításnak?

A negatív érzések rabságában. Ha jobban megfigyeljük, az egész világ érthetetlen, logikátlan, és véletlenszerű akkor, ha a környezetet okoljuk azzal, ami velünk történik, de végtelenül egyszerűvé lesz minden, ha magunkban keressük a választ.
család

Érdekességek a család életéhez

A nő saját életének ura akar lenniGawain és a boszorkány

Az ifjú Artúr királyt rajtakapta és elfogta a szomszéd uralkodó, miközben annak erdejében vadászott. A király a helyszínen megölhette volna Artúrt, mivel ilyen büntetés járt annak, aki vét más tulajdona ellen. De meghatódott a rokonszenvesnek talált Artúr fiatalságától, és szabadságot kínált neki, feltéve, hogy 1 éven belül helyesen válaszol egy nehéz kérdésre. A kérdés így szólt: Mit akar valójában a nő?


család
A személyes céljaid

Te tudod, mi a Te „ikigai”-od?

Hogyan éljünk 100 évig? Vajon van-e valamilyen titkos recept arra, hogyan élhetünk 100 évig? Számít-e, ha vannak személyes céljaid?


család

A Mikulás és a képzelet fontosságaA Mikulás és a képzelet fontossága

Ellentétben azzal, amit eddig gondoltunk, kutatók kimutatták, hogy a gyerekek már a legfiatalabb korban, egészen kicsiként is képesek különbséget tenni a valóság, és a képzelet világa között. Talán összezavarodhatnak a valóság, és a fantázia világa között, mert annyira jó a képzelőerejük. De a pszichológusok felfedezték, hogy a gyerekek pontosan tudják, hogy a képzelet, és a valóság különbözik egymástól.


család
Hogyan tanulunk új dolgokat

Hogyan működik az agyunk, mikor valami új dolgot tanulunk?

Hogyan tanulunk új dolgokat? Hogyan tanuljuk meg, hogy valami negatív, pozitív, vagy új dolog az életünkben? Ha valami új dologgal találkozzunk, hogyan lesz abból tartós tapasztalat?
család

 

Hogyan tehetsz a maximalizmus ellen néhány egyszerű lépésben?
    Úgy érzed, Te is a maximalizmus rabja vagy? Soha semmi nem elég jó? Vagy lehetett volna jobb is?
Olvass tovább >>
Hogyan találhatod meg újra az egyensúlyod?
    Elvesztetted az egyensúlyod a mindennapokban? Úgy érzed állandó, krónikus fáradtság gyötör? Annyira túlterhelt vagy, hogy már nem bírsz
Olvass tovább >>
Gondoltad már azt: „Elég volt, én ezt nem bírom tovább…”
  „Nem bírom tovább a feszült helyzeteket. Teljesen kiborít a viselkedésével. Nem bírom, hogy nem hallgat rám. Ez a gyerek
Olvass tovább >>
Eléggé odafigyelsz a gyerekedre, mikor beszélgettek?
  Teljes figyelem a gyerekedre. Lehetséges ez, vagy Te is túlterhelt vagy hozzá? Szól a rádió, autót vezetsz, nagy a
Olvass tovább >>
Egy szülő negatív érzelmei – melyik a 4 legfontosabb?
  Szülőként, a gyermeknevelés során negatív érzések sora keríthet hatalmába. Van, ami hirtelen tör ránk, és gyorsan el is múlik.
Olvass tovább >>
Anyai bűntudat. Veled milyen gyakran fordul elő?
  Szokott gondot okozni Neked is az odafigyelés a gyermekedre? Esetleg akár már évek óta húzódik, hogy nem tudsz úgy
Olvass tovább >>
7 tévhit, amik miatt a Hozzád hasonló anyukák életük végéig megoldatlanul hordozzák a problémáikat
  7 tévhit, ami miatt nem próbáljuk megoldani a problémáinkat anyaként. Inkább a szőnyeg alá söpörjük, inkább nem beszélünk róla,
Olvass tovább >>
11 ötlet, hogyan készüljünk fel az új tanévre
  Szülőként már most elhatalmasodhat rajtunk a szorongás, és aggodalom: milyen lesz az új tanév a gyermekünknek? Ha még kicsi,
Olvass tovább >>
Ne higgy el mindent, amit gondolsz
    „A félelem nagyon gyakran nem körömrágós, hideg rázós terrorként jelentkezik bennünk. Sokkal gyakrabban bukkan fel dühként, maximalizmusként, pesszimizmusként,
Olvass tovább >>
Mennyire vagy boldog? Szeretnéd tudni?
  A legtöbben nem vagyunk annyira boldogok, mint amennyire szeretnénk. Sajnos, „boldogabbnak lenni” nem egyszerűen döntés kérdése, mert nem is
Olvass tovább >>