A hirtelen megérzéseknek tudományos magyarázata van?

Volt már olyan, mikor hirtelen megérezted, mire gondol, vagy mit érez a másik? Tudtad, hogy ennek a jelenségnek van tudományos magyarázata?

 

Tükör az agyunkban

Az agykutatás egyik legizgalmasabb új területe a tükör neuronok létezése. A tükör neuronok akkor aktiválódnak, amikor valaki más olyan tevékenységét látjuk, amihez éppen ugyanannak a neuron csoportnak a használatára van szüksége a másiknak.

Amikor a másik személy tevékenysége közben az ő agyában kisülnek a neuronok, akkor a mi agyunk neuronjai ezzel összhangban működnek. Például, ha valaki más felvesz egy kalapot, a mi agyunkban, akik csak figyeljük a másik tevékenységét, éppen ugyanazon a helyen fognak a neuronok kisülni, mint a másik agyában, aki az adott tevékenységet végrehajtotta.

Ez az egész folyamat nem a normál érzékszervi-felismerési cikluson megy keresztül, amit a hagyományos agy-működési modellek feltételeznek, azaz: a vizuális képek a látóidegre érkeznek (amikor az adott személyt cselekedni látjuk), innen eljutnak a látóközpontba, innen az agynak azon területeire, amelyek a döntéshozásért felelősek, végül lefordítódnak az idegrendszeren keresztül küldött jelzésekre.

Tükör neuronok

Egy olasz tudósokból álló kutatócsoport írta le először a tükör neuronok jelenségét a Pármai Egyetemen Giacomo Rizzolatti vezetésével. A makákó majmok agyi mintáit tanulmányozták, különösen a pre-motorikus agykérget, amely megtervezi és kezdeményezi a mozgásokat, amelyek aztán az idegeken keresztül az izmokba jutnak.
A kutatók azonosították, mely agysejtek aktiválódnak, ha a majom felkap egy diót. A kísérlet közben szünetet tartottak és az egyik kutató véletlenül felkapott egy diót, miközben a majom még mindig az agyszkennerre volt kapcsolva. A tudósok legnagyobb meglepetésére a majomnak a korábban már megfigyelt agyterülete aktiválódott, miközben csak nézte a kutatót.

Ez a kezdeti felfedezés, amely 1995-ben történt, arra ösztönözte a csoportot, hogy folytassa a kutatást, és azóta egyéb neuron csoportokat is találtak, amelyek tükrözik mások cselekedeteit. Ma már sok helyen vizsgálják a tükör neuronok tulajdonságait.

 

Érdekel, hogy mi köze van ezeknek az érdekes kutatási eredményeknek a génjeinkhez, és a gyógyulásunkhoz? Itt megrendelheted a könyvet: www.anyamento.hu/genjeink-csodaja