11 ötlet, hogyan készüljünk fel az új tanévre

 

Szülőként már most elhatalmasodhat rajtunk a szorongás, és aggodalom: milyen lesz az új tanév a gyermekünknek? Ha még kicsi, akkor azért, hogy hogyan fog boldogulni egy idegen helyen (legyen az óvoda, vagy iskola), ha nagyobb, akkor pedig a nagyobb elvárásokhoz való alkalmazkodás, vagy éppen a jövőbeli magatartása miatt.

  • Az idei év vajon jobb lesz, mint a tavalyi volt?
  • Elég jó anya leszek, hogy mindent biztosítsak neki, amire a tanévben szüksége lesz?

A gyerekeknek mindenképp szükségük van egy átmeneti időszakra, hogy újra hozzá tudjanak szokni a szigorú napirendhez a lazább nyári pihenő után. A visszarázódáshoz találsz pár ötletet, ami az egész családnak megkönnyítheti az életét.

 

Szülői szorongás és aggodalom a tanévkezdés miatt
Szülői szorongás és aggodalom a tanévkezdés miatt

Mennyi önbizalom van a gyermekedben? És benned?

Te ismered őt a legjobban. Ha nem hajlamos arra, hogy ragaszkodjon hozzád, akkor fölösleges benne előre elültetni az aggodalom csíráit az új helyzettel kapcsolatban. Csak plusz stressz helyzetet alakítasz ki kettőtök között, aminek korábban talán nem voltak nyomai. Ugyanakkor, ha úgy gondolod, hogy nehezen fogja megszokni az új helyzetet, akkor érdemes vele többször beszélgetni előtte, megnyugtatni, kezelni a szorongás okozta félelmeket. Ez akkor is érvényes, ha a megszokott csoportba, osztályba tér vissza, nem pedig új helyre kerül. Ilyenkor már előre szoronghat, hogyan változtak meg a többiek a nyáron, milyen tanárai, óvónői lesznek, milyen új kihívásokkal, elvárásokkal kell majd szembenézni. (Épp úgy, ahogy nekünk is stressz helyzetet jelent egy új munkahely, munkakör, vagy feladat elvégzése.)

A szorongás, és aggodalom mindig növekszik, ha ismeretlen dolgok elé nézünk. Ezért érdemes azt is végiggondolni, hogyan fogod megtalálni az egyensúlyt. Megbeszélni vele, amit szükséges, de nem túlzásba vinni azokat a részleteket, amikre ő esetleg nem is gondolt.

Mindkettőtöknek szükséges, hogy tudjátok: minden rendben lesz veletek egymás nélkül is.

 

Stressz és szorongás csökkentő szerepjáték

Kisebb gyerekekkel el is játszhatjátok az első napot. Te leszel a gyerek a játékban, ő pedig a felnőtt. Végigmehettek az első nap összes mozzanatán: keltsen fel téged, öltöztessen fel, készítsen neked reggelit, tegyen le az iskola előtt, és a nap végén pedig menjen érted. Egy kis tervezéssel, és kreativitással rengeteg stressz, és szorongás kerülhető el.

Készítsetek egy visszaszámolós naptárat!

Ez a naptár az iskolakezdésig hátralévő napokat számolja. Ez segít neked az addig hátralévő felkészítési feladatokat számon tartani, és a gyereknek, hogy ő is tisztában legyen az időkeretekkel.

Feszültségoldás közös vásárlással

Az iskolához szükséges eszközök listáját jó esetben már az előző tanév végén kézhez kaptad. Érdemes együtt megvásárolni ezeket a tanszereket. Még akkor is, ha ettől az egész kicsit hosszadalmasabb, és macerásabb lesz. („Nem, mégis inkább azt a másik fajta füzetet, és tolltartót szeretném.” „Fúj, ilyennel én nem megyek iskolába, csak azzal a másikkal.”)

Vagy, ha mégis úgy döntesz, hogy egyedül szerzed be a listán található számtalan tanszert, akkor is érdemes egy-két dolgot a gyermekkel együtt megvenni, hogy érezhesse: van beleszólása a saját iskolai-óvodai életébe. Szeresse azokat a füzeteket, ceruzákat, filctollakat, amiket mostantól nap, mint nap használni fog. Nem utolsósorban pedig ezzel is jobban felkészülhessen előre, és csökkenjen a szorongás benne.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenből muszáj a legdrágábbat, és legmárkásabbat venni, mert a gyereknek ez a kívánsága. Elég jó anya leszel akkor is, ha az apróbb dolgokban engedsz a kívánságainak. Már annak is örülni fog. Eldöntheti, hogy milyen típusú ceruza a legkényelmesebb, és legszerethetőbb számára, de az iskolatáskáról (például) te döntesz. Ebbe az alkuba könnyen belemennek a gyerekek.

Az alvás ideje

Érdemes már az előző héten, vagy napokban visszaállni arra a napirendre, ami majd az iskola-óvoda év kezdetével ismét beköszönt. A nyári szünetben általában senki nem ragaszkodik ahhoz a szigorú napirendhez, fekvés és alvás időhöz, amihez év közben. Nem csoda, hogy a gyerekek hamar elszoknak tőle.

De fokozatosan vissza lehet őket szoktatni: minden nap 15-30 perccel korábbra véve az alvás időpontját, hogy mire a „dolgos munkanapok” megkezdődnek, a belső órájuk is visszaállhasson az eredeti rendre.

Próbalátogatás

Ha van időd, és a gyerek is késztetést érez rá, akkor már az iskolakezdés előtt meg lehet nézni az iskolát (óvodát) közösen, hogy megismerje és szokja a helyet, ahova majd minden nap járni fog. Ez főleg kisebbeknél, és az első hely bemutatásakor lehet fontos. Így biztosabb lehetsz benne, hogy az első nap több önbizalommal fogja majd átlépni a küszöböt.

Az első este

Az első napra minden legyen összekészítve már előző este. Ilyenkor érdemes még egy kis időt tölteni a gyermekkel. Kisebbekkel játékkal, nagyobbakkal beszélgetéssel (ha nyitottak rá). És fontos, hogy biztosítsd neki újra az alvás megszokott rendjét, hogy teljesen kialudhassa magát másnapra.

Reggeli készülődés: ne késsetek el

Az első napon állítsd az ébresztő órát fél órával korábbra, hogy Te is, és ő is időben el tudjatok készülni. Az első időben még akár valami jutalmat is kaphatnak, ha sikerül időben elkészülniük.

Pakolj be egy darabka otthont

Ez főleg kisebbeknél, és azoknál, akik nagyon szoronganak, és tele vannak aggodalommal lehet szerencsés. Ha valamitől elkezd félni a gyermek, vagy honvágya támad, akkor egy kedves plüssállat, egy rongydarab, kedvenc játék segíthet abban, hogy megnyugodjon, kiegyensúlyozott legyen megint, és nagyobb biztonságban érezze magát „idegen” helyen is.

Kitalálhatsz egyedi búcsúzkodási rituálét is a hatékony feszültségoldás és az utolsó meghitt pillanatok érdekében

Ha minden reggel ugyanazokkal a mozdulatokkal, vagy mondatokkal búcsúztok el egymástól, az nemcsak a gyerekeknek, de neked is biztonságot adhat. Olyan helyzet lesz, amiben mindketten otthonosan érzitek magatokat, és a feszültségoldás könnyű eszközévé válhat mindkettőtök számára.

Ennek persze nem szabad túl hosszúra nyúlnia. Egy utolsó ölelés, mély levegő, bízz meg a tanárokban, és menj a dolgodra. Még ha a gyermek sírni kezd, akkor sem fordulhatsz vissza, mert akkor csak rosszabbá válik a helyzet, nehezebben fogja megszokni az új szituációkat.

Amikor pedig újra találkoztok délután: ne késs el. Fogadd örömmel, és dicsérd meg, mennyire büszke vagy rá. Kérdezd ki az első napjáról (ha nagyobb, akkor is lehet vele kísérletezni), és érdeklődj a következő nap felől is, hogy fenntartsd a lelkesedését.

Légy türelmes

Egy pár hétre biztosan szükség lesz, hogy vissza-, vagy belerázódjatok az új iskolai rendbe. Állandósítsd a reggeli készülődés rendjét, és légy kitartó, türelmes, és következetes a felkeléstől a búcsúzkodási rituáléig.

Vannak olyan ötleteid, technikáid, amit Te szoktál alkalmazni, hogy a gyermekeden ne legyen úrrá a szorongás a tanév kezdete előtt?

 

Ha úgy érzed, hogy már most stresszelsz attól, hogy milyen lesz a következő tanév, akkor itt tudok Neked segíteni, hogy legalább Te megszabadulhass a fölösleges stressztől, és könnyebben tudj segíteni a gyermekednek, hogy megugorhassa a tanév előtte álló akadályait.