Egy szülő negatív érzelmei – melyik a 4 legfontosabb?

 

Szülőként, a gyermeknevelés során negatív érzések sora keríthet hatalmába.

  • Van, ami hirtelen tör ránk, és gyorsan el is múlik.
  • Van, ami újra és újra megismétlődik.
  • És vannak olyanok is, ami lehet, hogy csak egy pillanatra tör ránk, de hosszan tartó, maradandó nyomokat hagynak bennünk.

Milyen negatív érzések azok, amik nagyon fontosak, de általában sohasem beszélünk róluk. Mert nem illik. Mert nem merünk. Mert szégyelljük. Mert nem hisszük el, hogy ez velünk is előfordulhat…

1. Maximalizmus

A maximalizmus, vagy tökéletességre törekvés valamilyen elképzelés, követelés, igény túlhajtását, mértéken felüli követését jelenti.

A maximalista ember jellemzője, hogy realista, lelkiismeretes, elvei és magasrendű ideái vannak, felelősségtudattal rendelkezik, kritikus, örökké elégedetlen, túlzottan rendszerető, türelmetlen, becsületes, alapos, féltékeny.

Gyakran előfordul, hogy elégedetlenek önmagukkal és nem elégszenek meg azzal, amijük éppen van.

A tökéletességre törekvő ember egyik fő jellemzője, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem tud kompromisszumot kötni. Dolgozik, hajt, teker és elfelejti, hogyan kell lazítani.

De hogyan hathat mindez a családra, és a gyerekeidre, ha Te is ilyen vagy?

2. A „Szuperanya” szindróma

Szuperanyák azok a nők, akik a háztartás, és gyermeknevelés hagyományos szerepei mellett teljes munkaidőben állást vállalnak, és minden szerepüket tökéletesen akarják csinálni.

Egyikről sem mondanak le a másik kedvéért.

A teljes élet az, ha minden szerepükben maximálisan teljesítenek, és a maximumot nyújtják.

A céljuk, hogy előbb-utóbb elérjék “A tökéletes anya ” címet.

3. Anyai bűntudat

Bűntudat szinte bármi miatt kialakulhat. Ilyenkor valójában nem azt kell vizsgálni, ami a bűntudat tárgya, hanem azt, hogy mi az, ami miatt elbizonytalanodtál az anyai szerepedben.

Ilyenkor azt kell elérni, hogy megerősödjön az önbizalmad, hallgass az ösztöneidre, és elfogadd, hogy senki sem tökéletes, senki sem láthatja előre biztosan döntéseinek, vagy tetteinek a következményeit. Mindenki tévedhet, és követhet el hibákat. Még Te is.

Az anyai bűntudat olyan, mint a premenstruációs szindróma – időről-időre megjelenik és nem hagy nyugodni.

Az édesanyák 94%-a küzd vele.

Az nem érdekes, hogy az édesanya a harmincas, vagy éppen a negyvenes éveit tapossa, és az is mindegy, hogy főállású anyaként, vagy egy multi megbecsült beosztottjaként dolgozik – a lelkiismeret furdalás mindenkit érint.

Mindegy, honnan jön, az édesanyák többsége már érzett bűntudatot a saját nevelési módszerei miatt.

szülő
4 negatív szülői érzelem

4. Anyai tehetetlenség

Ez az az állapot, amikor úgy érzed, már csak mások segíthetnek rajtad, de mégsem vagy képes a segítő kapcsolataid mozgósítani.

Csalódottnak, és elhagyatottnak érzed magad.

Amennyiben ez az érzelmileg negatív helyzet, úgy érzed, cselekvéssel irányíthatatlanná és megoldhatatlanná válik, vagy azért, mert nem ismered a helyes megoldást, vagy mert az ehhez szükséges cselekvésre nem érzed képesnek magad, passzív, elkerülő magatartással fogsz reagálni a gyermeknevelés helyzeteiben.

Egyszóval: tehetetlennek érzed magad a fellépő probléma, problémák megoldására.

A szülői negatív érzések kezelésére azonban szerencsére van megoldás!

És ezért a megoldásért előbb-utóbb nemcsak Te, hanem a gyerekeid is nagyon hálásak lesznek. Megváltozhat az egész további családi életetek.

Ha kíváncsi vagy, mi ez a megoldás, ide kattintva megtudhatod.