Dolgozó anyák: találd meg a stressz csökkentésnek azt a módját, amire szükséged van!

 

A dolgozó anyák közismerten állandóan elfoglaltak, és gyakran történik meg velük, hogy a szülői szerepek, és a gyermeknevelés kiszámíthatatlansága további stressz tényezőkkel jár együtt számukra.

Gyakori, hogy állandó időhiányban szenvednek, hogy a feladataik végére érhessenek, és ez gyakran nyomja rá a bélyegét az anya gyermek kapcsolatra is.

Ha egy dolgozó anya túlzottan elfoglalt és stresszes, akkor gyakrabban előfordul, hogy nem elég hatékony a munkájában, többször követ el kijavítandó hibákat, vagy a munkája üteme lassul le. És ha emellett a gyermeke is stresszesnek, és mellőzöttnek érzi magát, az további veszekedésekhez, konfliktusokhoz, és negatív érzésekhez vezethet az anya gyermek kapcsolatban.

A következő ötletek segíthetnek a dolgozó anyáknak, hogy segítsenek maguknak az állandó stressz csökkentésében az elfoglalt napjaik során.

Tervezz előre, és maradj szervezett

A dolgozó anyák számára a tervezés életmentő jelentőségű lehet. Ha sok „váratlan” eseményre előre számítasz, és felkészülsz, akkor ezek a váratlan események már nem is lesznek annyira kezelhetetlenek, és nem válnak a stressz plusz forrásává.

Ha beépíted a mindennap előforduló, és szokássá váló „váratlan” eseményeket a napi rutinodba, akkor sokkal kevésbé lesz zavaró számodra, ha néha mégis elfelejtesz dolgokat. Sokkal kevesebb stressz fog érni az elfoglalt mindennapjaid során.

Állíts fel határokat

A dolgozó anyáknak rengeteg szerepük van, nagyon sok feladatot vállalnak magukra. Szeretnének mindegyikben ugyanolyan jól teljesíteni. Ráadásul ezek a szerepek: anya, munkahely, párkapcsolat, a legjobbat várják el tőlük.

Ebben a helyzetben gyakran érzik azt, hogy egyszerűen nem mondhatnak NEM-et semmire.

Ez sajnos ellentmondás.

Ahhoz, hogy egy dolgozó anya a legjobb lehessen mindenben, amit szeretne, meg kell tanulnia bizonyos dolgokra nemet mondani.

És csak arra mondani igent, amiről tényleg úgy érzi, hogy képes elvégezni.

Valójában elengedhetetlen a sikereihez, hogy NEM-et tudjon mondani azokra a dolgokra, amik nem életbevágóan fontosak.

Dolgozó anyák stressz csökkentése
Dolgozó anyák stressz csökkentése

Ilyenkor teret, időt, és energiát tud magának adni, hogy igent mondjon mindarra, ami valóban fontos: a munkájában, a párkapcsolatában, és a családi életében.

Maradj kapcsolatban

Miközben elengedhetetlen, hogy egy dolgozó anya képes legyen felállítani a határait, legalább ilyen fontos, hogy képes legyen kapcsolatban maradni a gyerekeivel.

Azok a gyerekek, akik úgy érzik, hogy nem jut rájuk elég figyelem, sokkal erősebb reakciókkal próbálják felhívni magukra a figyelmet. És azok a dolgozó anyák, akik úgy érzik, nem tudnak eleget adni a gyerekeiknek, sokkal stresszesebbek, és több bűntudatuk van. Ezért az erős, és pozitív anya gyermek kapcsolat fenntartása nemcsak érzelmileg előnyös mindkét fél számára, hanem egyszerűen hasznos is.

A korai gyermekkorban olyan erős az anya gyermek kapcsolat, hogy ha az anya stressz szintje csökken, az közvetlen kihatással lesz a gyermek stressz szintjére.

Hatékony stressz csökkentési módot találhatsz ehhez itt.

Törődj magaddal is

Bizonyára Te magad is tudod, ha nem vagy a legjobb állapotban érzelmileg és fizikailag, akkor nem fogsz tudni a legjobban teljesíteni a munkádban, és a gyermeknevelésben sem.

Ahhoz, hogy stabilan a legjobbat tudja nyújtani a munkában és a gyermeknevelésben is az szükséges, hogy a dolgozó anyák megfelelő mennyiséget törődjenek saját magukkal is.

Pont úgy törődjenek magukkal, ahogy a gyerekeikkel: eleget aludjanak, egészségesen étkezzenek, és hagyjanak maguknak némi időt a feltöltődésre. Fontos, hogy észrevegyék, és élvezzék a pozitív visszajelzéseket (dicséret a munkában, ölelés a gyerekektől) a kiégés elkerülése érdekében.

Igazán nehéz lehet ezzel foglalkozni egy már amúgy is túlterhelt napirenddel.

De a megfelelő törődés önmagukkal képessé teszi a dolgozó anyákat arra, hogy sokkal hatékonyabbak legyenek az életükben. Tehát rengeteg módon kifizetődik végül.

Hogyan tudnál még jobban törődni magaddal, mikor úgy érzed, már semmire sincs igazán időd?

Íme egy kis segítség. Napi 10-15 perc törődés magaddal, és három hónap múlva úgy fogod magad érezni, mintha kicseréltek volna!

Nézd meg itt, hogy miről is van szó?

Toborozz segítséget

Nagyon sok dolgozó anya nem veszi észre, mennyi segítség is lehetne körülötte, ha képes lenne kérni. A családtagok szívesen nyújtanának segítséget, ha megkérik őket. A barátokkal, és szomszédokkal is lehet kölcsönös segítő hálót kiépíteni. Hívható külső segítség egyéb, nem annyira fontos tevékenységekhez is, mint a főzés, vagy a takarítás annak érdekében, hogy a dolgozó anyák életének hektikussága megszűnjön.

Még a munkahelyen is fennáll annak lehetősége, hogy bizonyos feladatokat esetleg másnak adjunk át.

A segítségkérés a dolgozó anyák számára szinte elengedhetetlen, hogy kicsit stressz mentesíteni tudják az életüket.

De külső segítséget kaphatnak akár máshonnan is a stressz csökkentéséhez.

Figyelj a stressz kezelésére

Ha túlterheltek, és stresszesek, a dolgozó anyák sokkal kevésbé képesek arra, hogy megtalálják a megfelelő kapcsolatot a gyerekeikkel, vagy elég jól teljesítsenek a munkájukban.

Amely végül ahhoz vezethet, hogy gyakrabban lesznek dühösek a gyerekekre, vagy több hibát vétenek a munkahelyükön, és ez még inkább növelni fogja a dolgozó anyák stressz szintjét, ahogy a családjukét is.

Ezért elég hatékony és hasznos stressz kezelési technikákat találni szinte elengedhetetlen, hogy meg lehessen előzni a stresszt, és a feszültséget a dolgozó anyák családjaiban is.

Ilyen elengedhetetlen eszköz lehet a feszültségoldásra az EFT is. Vagy néhány egyéb gyakorlat, amelyekről részletesen írok ezekben az anyagokban.

Ha ismerünk olyan technikákat, és eszközöket, amelyek rövid távon, vagy hosszú távon képesek csökkenteni a stresszt az életünkben, az nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, és a családunk, a velünk együtt élők hogyan érzik magunkat a közös családunkban, és velünk.

És persze még a dolgozó anyák is szeretnék, ha hatékony, és jó társaság lennének a családjuknak, és a munkahelyükön. Nem?