Az egyetlen dolog, amire szükséged van, hogy változtatni tudj életed „tehetetlenségén”

 

 Mit jelent életünk tehetetlensége?

Az a hajlam, hogy ha már felépítettünk egy életpályát, életmódot, minden áron ragaszkodunk hozzá, hogy ezt az utat kövessük, anélkül, hogy nagyobb erőfeszítéseket tennénk valami más elérésére, az életünk megváltoztatására, jobb irányba terelésére.

“Járt utat járatlanért el nem hagyunk.”

Négy erő befolyásolhatja, hogy ne akarjunk változtatni az életünk eddig kialakult menetén:

  • a szükségleteink,
  • az önbecsülésünk,
  • a tulajdonunk,
  • és az érzéseink.

Ahhoz, hogy képesek legyünk bármiben is változtatni a jelenlegi életpályánkon (amit „előírtunk magunknak”), bátorságra van szükségünk.

A bátorság a legfontosabb, mikor valamit meg szeretnénk változtatni az életünkben. Amikor változtatunk valamin, egyben kockáztatunk is. A kockázat mindig ijesztő, mert ilyenkor akár hibát is követhetünk el.

Természetesen az érem másik oldala is igaz: csak akkor lehetünk valamiben igazán sikeresek, ha merünk kockázatokat vállalni.

Az életünk megváltoztatásának bátorsága azt jelenti, hogy „hajlandóak vagyunk a tükörbe nézni”, és tudomásul venni azokat a tulajdonságainkat, amiről eddig nem is tudtunk, vagy nem szerettünk magunkban.

A bátorság azt jelenti, hogy elindulunk felfedezni a belső világunkat, és tanulunk valamit magunkról, magunktól, ahelyett, hogy elrohannánk a negatív érzések elől.

A bátorság teszi lehetővé, hogy az eddigi tehetetlenség helyett új életet fedezzünk fel magunknak.

„Merészen olyan irányt vegyünk, ahol korábban még senki nem járt”.

A bátorság segít az új életút melletti elköteleződésben, és hitben. Segít abban, hogy a régi tehetetlenség, és egészségtelen szokások ne kerülhessenek ismét előtérbe. Segít, hogy meghozhasd a nehéz döntéseket, amelyek eleinte ugyan kényelmetlenek, de tudod, hogy szükségesek a változáshoz.

Bátorság kell ahhoz, hogy elhagyd a kényelmes, és ismerős régi, tehetetlen életed, és megragadd a reményt, amellyel egy új életpálya, életmód kecsegtet.

A változás bátorsága abban is támogat, hogy magadévá tehesd azokat az értékeket, amelyek jelenleg fontosak számodra.

Olyan dolgokat tehetsz meg a bátorság segítségével, amelyek erősíteni fogják az önértékelésed, ahelyett, hogy gyengítenének rajta.

Ha kellően bátor vagy, akkor mersz felelősséget vállalni a saját életed alakulásáért, és mindenért, amit teszel, beleértve a hibáid, a kudarcaid, a sikereid, és az elért személyes céljaid is.

Végül: bátorság kell ahhoz is, hogy az összes érzelmedet (a negatívakat is) üdvözöld, és elfogadd olyannak, amilyen. Csak ha az érzelmek teljes skáláját megéled, akkor fogod tudni teljesen, és tökéletesen átélni a „jó” érzelmeket is, mint az öröm, lelkesedés, elégedettség, és boldogság.

A bátorság életünk tehetetlenségének megváltoztatásában hasonlít arra, mint mikor hideg vízbe fejest ugrunk. Tudod, hogy először sokkoló lesz. Kényelmetlen, és sajnálni fogod, hogy fejest ugrottál. De mikor már egy kis ideje bent vagy a vízben, elkezdesz hozzászokni a hideghez. Ami eddig elviselhetetlen volt, most már tűrhető. Az eddig ismeretlen többé már nem ismeretlen. Ami eddig fájdalmas volt, most felpezsdít.

A változással az a probléma, hogy sosem tudhatsz előre semmit biztosan.

Amikor változtatni kezdesz életed tehetetlenségén, nem fogod tudni biztosan, hogy olyan irányba változtatsz-e, amerre valóban menni szeretnél, hogy sikerülni fog-e, vagy ez az a változás-e, amit tényleg szeretnél?

„A mostani életem ugyan nem valami jó, de legalább már megtanultam együtt élni vele.”

Senki nem fogja tudni neked előre megmondani, mi történik, ha változtatsz.

 

Életünk tehetetlensége és a bátorság
Életünk tehetetlensége és a bátorság. Te melyiket választod?

 

Ez az ismeretlentől való félelem

Hogyan fog változni a belső világod, az érzelmeid, és hogyan fog változni a világ körülötted?

Ha valóban változtatni szeretnél életed jelenlegi mozdulatlanságán, tehetetlenségén, akkor fejest kell ugranod a bizalomba, mintha hideg vízbe ugranál.

Ez a bizalom azzal kezdődik, hogy elkötelezed magad: már nem azon a régi úton szeretnél járni, ahova az eddigi életed vezetett, mert csak további boldogtalanságban, és elégedetlenségben lesz részed.

A bizalomhoz azonban az szükséges, hogy alapjaiban bízz és higgy saját magadban, és abban az elképzelésedben, hogy ki szeretnél lenni, mit, hogyan, és hol szeretnél tenni a jövőben.

Szükséges bíznod abban, hogy a jó dolgok meg fognak veled történni, amikor kész vagy a változásra, változtatásra.

Ez a fajta bizalom, és hit segít abban, hogy a változás pozitív oldalára fókuszálj, az új életút pozitív történéseire, és érzelmeire. Persze, hibák mindig elő fognak fordulni, mivel sosem lehetsz 100 %-ban biztos abban, hogy a dolgok pont úgy történnek majd meg, ahogy azt előre eltervezted. De a változásba vetett hited később növekvő önbizalommá alakul, amely még jobb irányba fordítja az életed.

 

Bizonyos helyzetekben mindannyian félünk változni. Neked milyen félelmeid vannak a változástól? Milyen helyzetekben szeretnéd, ha több bátorságod lenne, hogy változtass azon, ahol az életed éppen most tart?

 

Ha úgy érzed, hogy ebben a változásban segítségre, és támogatásra van szükséged, akkor az Anyamentő Egyéni Foglalkozások Neked valók.