Gondoltad már azt: „Elég volt, én ezt nem bírom tovább…”

 

„Nem bírom tovább a feszült helyzeteket. Teljesen kiborít a viselkedésével. Nem bírom, hogy nem hallgat rám. Ez a gyerek nem képes úgy viselkedni, ahogy szeretném. Egyszerűen nem bírok vele. Örökké mindennek ellenáll. Nem képes úgy teljesíteni, ahogy kellene. Szándékosan szabotálja magát. Figyelmen kívül hagyja a kéréseimet. Tiszteletlenül beszél.”

El szoktál gondolkodni azon, néha miért olyan nehéz kezelni bizonyos gyermeknevelési helyzeteket? Megpróbálsz mindent, és igazán semmi sem működik?

Sokszor nemcsak az a baj, hogy a gyereknek problémái vannak, hanem, hogy már mi sem tudjuk mindezt érzelmileg kezelni.

Már előre feszültek vagyunk attól, hogy vele történhet valami, vagy akármit mondunk, annak ellen fog állni. Vagy úgyis az ellenkezőjét fogja csinálni.

Néha már előbb dühös vagy rá, mint ahogy a probléma megtörténne. Hiszen már annyira hozzászoktál… Úgyis az fog következni, amire számítunk…

Aztán, mikor elvonulnak a viharfellegek, ezerszer fogadjuk meg újra és újra, hogy legközelebb másképp csináljuk, nem így fogunk hozzá viszonyulni…

És mikor eljön a legközelebb…

(Ugye nem kell folytatnom? Ha neveltél / nevelsz gyermeket, akkor pontosan tudod, mi történik legközelebb. Legtöbbször ugyanaz, mert mi magunk sem tudtunk kilépni a megszokott viselkedési mintáinkból. Akármilyen erősen fogadtuk is meg.)

Viszont van valami, amit mégiscsak tehetünk ezekben a helyzetekben. Fogadkozás, és a magunknak tett ígéretek helyett…

Feszültségoldás anya és gyerek között
Feszültségoldás anya és gyerek között

Egyáltalán nem mindegy, hogy mi anyaként hogyan érzünk a gyerekek problémáival kapcsolatban.

Még az is előfordulhat, hogy a gyerekek viselkedése csak egyszerű válaszreakció a bennünk élő érzelmekre. És ha azzal vagy elfoglalva, hogy dühös vagy rá, vagy kétségbe vagy esve az ő viselkedésétől, akkor valójában (és észrevétlenül) többet foglalkozol a saját érzelmeiddel, mint az övével.

Nem látod az ő problémáit, amíg el vagy foglalva a saját kétségbeeséseddel. Vagy csak egy nagyon erős érzelmi szűrőn keresztül érzékeled az ő bajait. És ez nem függ attól, hogy mennyire szereted őket.

A gyermeknevelés és a család élete nem mindig sétahajózás. Sőt. Igen ritkán az.

Először magunkkal kell törődnünk ahhoz, hogy a gyerekek problémáival is tudjunk.

Az alábbi tippek segítenek abban, hogy visszanyerd a nyugalmad, amikor elvesztetted.

1. Első lépés: lassítani

Abban a pillanatban, amikor érzed, hogy elkezdett felmenni a pumpád, tarts szünetet. Magadnak. Nyomd le a „szünet” gombot. Menj el sétálni, vagy mosd meg hideg vízzel az arcod. A lényeg: lépj ki a szituációból, amíg vissza nem nyered a stabilitásod, és újból két lábbal állsz a földön.

2. Második lépés: feszültségoldás

Ne vedd magadra a dolgokat. Ha meggyőzöd magad arról, hogy a gyerekeidnek az a legfontosabb célja, hogy téged felidegesítsenek, akkor egész biztosan előbb-utóbb azt fogod érezni, hogy nem tisztelnek, nem becsülnek meg téged. Lépj hátra kettőt, és emlékeztesd magad arra, hogy a gyerekek néha csak azért tesznek olyan dolgokat, amiket nem lenne szabad, mert túl fáradtak, vagy túl sok inger éri őket. Vagy egyszerűen csak arról akarnak meggyőződni, hogy “anya még mindig tartja a frontot, ezért biztonságban lehetek mellette”.

3. Harmadik lépés: az idegeskedés nem segít

Kerüld el, hogy bekapcsolhassák az „Anya-TV-t”. Néha a gyerekek direkt nyomják meg a „piros gombot” nálunk. („Kíváncsi vagyok, Anya hogy fog reagálni, ha úgy teszek, mintha nem hallottam volna, mit mond?”) Ne segíts nekik, hogy „bekapcsolhassák a kedvenc tévéműsorukat”. Szállj ki a helyzetből, és ne jutalmazd meg a gyerekeket egy teljes előadással, mikor éppen ez a céljuk a provokálásoddal.

4. Negyedik lépés: a korai stressz kezelés előnyei

Törődj magaddal. Sokkal nehezebb nyugodtnak maradni, ha fáradt, feszült vagy, épp egy kis szünetre van szükséged. Ha fizikálisan, és érzelmileg is tudsz egy kicsit törődni magaddal, sokkal könnyebb lesz a gyermeknevelés hullámvölgyeit elviselni és kezelni.

És ha mégis elvesztenéd a türelmed: nem érdemes miatta külön büntetni magad. Nem egyszerű nyugodtnak maradni, mikor úgy érzed, mindent megteszel a gyermekedért, és ő még mindig rosszul viselkedik. A lelkiismeret furdalás újabb stressz forrása lehet, amiből még nehezebb lesz kikeveredned.

De ha hátrébb lépsz egy lépést, mielőtt reagálnál, nem veszed személyes bántásnak az adott helyzeteket, és nem meríted ki teljesen magad, akkor maradhatsz a „hajó kapitánya” a gyermekeid életében.

Hogyan tudjuk magunkat lenyugtatni (rövid idő alatt), hogy képesek legyünk belépni az ő világába, és azonosulni az ő problémáival?

5. Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) megoldás lehet erre a kérdésre

Az EFT olyan önsegítő technika, amely „újraindítja” az energiarendszerünket az akupunktúrás pontok kopogtatásával.

Itt megnézheted, hogyan tudod használni.

Mielőtt a gyerek problémáival foglalkoznál, kopogtathatsz magadon, hogy gyorsan lehiggadj, átlásd a helyzetet, és ösztönösen megérezd, mit kell tenned ahhoz, hogy a gyermekedre hatni tudj. Vagy min kell változtatnod ahhoz, hogy őt is elérje az üzeneted.

Kopogtass magadon például ilyen EFT mondatokat:

 

Annak ellenére, hogy már megint dühös, és türelmetlen vagyok, azt választom, hogy egyre nyugodtabban tudom kezelni ezeket a helyzeteket.

Annak ellenére, hogy aggódom a kialakult helyzet miatt, tudom, hogy képesek leszünk együtt megoldani ezt a helyzetet.

Annak ellenére, hogy nem tudom kezelni ezt a helyzetet, és már nem bírom tovább, azt választom, hogy még így is tudok türelmes maradni.

Annak ellenére, hogy túl sok a bizonytalanság bennem, hogy ez nekem menni fog-e, egyre könnyebben nyugodt maradok.

Minden ilyen típusú gondolatodra kopogtass. Folytasd addig, amíg úgy érzed, hogy az összes saját rejtett problémád és lehetséges viselkedésed felfedted magad előtt, és foglalkoztál vele.

Fontos, hogy emlékezz rá: ezt legalább annyira önmagadért teszed, mint a gyermekedért.

 

Adódott már olyan helyzet, amikor először azt gondoltad, „én ezt nem bírom tovább”, aztán valamiért, hirtelen sugallattól vezérelve, mégis meg tudtad oldani a helyzetet, és azóta különösen büszke vagy erre az emlékre?

 

Ha felteszed magadnak a kérdést:

„Megnyugtatóan meg tudom oldani, hogy egy hullámhosszon legyünk a gyermekemmel? Hogyan fogom megtanulni, hogy kezelni tudjam a feszültségeimet, mielőtt az ő problémáira figyelek?”

Ha nem tudod a választ, vagy a fenti javaslatok idővel kevésnek bizonyulnak, akkor lehet, hogy neked is szükséged van az Anyamentő Egyéni Foglalkozásaira, hogy minél gyorsabban kezelhetővé váljanak a feszültségek köztetek.

Te is tudod: a helyzet megoldása előbb-utóbb úgyis rajtad múlik.

Nem érdemes tovább halogatni a megoldást…

Ha úgy érzed, végre megérett a helyzet a megoldásra, akkor az Anyamentő Egyéni Foglalkozások keretében tudok Neked segíteni.

 

Vagy pedig választhatod a termékeimet is, ha egyedül akarod megoldani a problémáidat: