Hova tűnt a nők boldogsága?

 

Mindent elértünk, mégsem vagyunk boldogok?
A fantasztikus eredmények, és privilégiumok ellenére, amelyeket a nők az elmúlt 50 évben kivívtak maguknak, a kutatások, és tanulmányok mégis azt bizonyítják, hogy nincs minden rendben ezzel: az 1970-es évek óta a nők általános jól-lét és boldogság érzete állandó, és szignifikáns csökkenést mutat.

Nehéz elképzelni, hogy több mint 40 évvel a feminizmus után a nőket még mindig befolyásolja az elégedetlenség, és boldogtalanság. 2009-ben készült Amerikában egy tanulmány (Paradox of Declining Female Happiness – A női boldogság csökkenésének paradoxonja címmel), amely kimutatta, annak ellenére, hogy a nőknek ma több a lehetőségük, mint valaha, mégis rosszabbul érzik magukat, és lényegesen kevésbé elégedettek az életükkel, mint korábban.

A nők elégedettsége csökken. Miért?

Több más, szerte a világon készített tanulmány is megállapította, hogy a nők elégedettsége jobban csökken, mint a férfiaké. A növekvő elégedetlenség okai a tanulmányok szerint: a nőkre nehezedő egyre több és nagyobb elvárás, amit otthonteremtőként, és karrierépítőként kell megélniük.

A növekvő nyomás, hogy mindent egyszerre kell megcsinálni, a modern nőket kimerültté, és boldogtalanná teszi, ahelyett, hogy lelkesítenék őket az új lehetőségek.

A nőktől, és anyáktól, mindegy, hogy egyedülállóak-e, vagy sem, ma már elvárják, hogy a munka világában ugyanazt megtegyék, mint a férfiak: álljanak helyt egy teljes munkaidős állásban, DE közben ugyanúgy törődjenek a gyerekekkel, mint régen, hosszú évszázadok alatt.

Miközben a feminizmus a mai modern nők életébe fantasztikus előnyöket hozott, úgy tűnik, ezek az eredmények mégsem jártak kéz-a-kézben azzal, hogy a nők személyesen, és spirituálisan is elégedettnek érezzék magukat.

Gyakran nem érezzük magunkban az erőt, hogy megteremtsük mindazt, amit a legtöbbre értékelünk, és a legfontosabb számunkra: a meghittséget, szeretetet, a kapcsolatokat, az összetartozást, kreativitást, önkifejezést, jelentést, és értelmet, hozzájárulást, és fényesebb jövőt a következő generációknak.

Nem vagyunk egyedül, a boldogtalanság sok nőt érint

Azt hisszük, hogy személyes kudarcunk, amikor nem tudjuk megteremteni ezeket a dolgokat, pedig nem. Ez nagyon aktuális, közös problémánk nekünk, nőknek. Amivel mindannyiunknak szembe kell néznünk.

Ha úgy érzed, hogy a finom, de állandó szorongás, vagy depresszió az életed része, ahelyett, hogy a lehetőségek nagyszerűségét élnéd át: nem vagy egyedül.

Valójában a nők legnagyobb része mély, és fájdalmas űrt érez az általa ösztönösen érzett potenciális lehetőségei és a mindennapi élete között. Azt érezzük, hogy a lehetőségeinknek ennél többnek kellene lennie…

Miközben ma szabadon dönthetünk a saját sorsunkról: kik akarunk lenni, mivel akarunk foglalkozni, és mit szeretnénk megkapni, valójában nem kaptuk meg hozzá a saját erőnket, hogy az életünk kiviruljon, és kamatoztassuk a potenciális lehetőségeinket.

Ahelyett, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaánba érkeztünk volna, ahogy azt annak idején reméltük, ma újabb elégedetlenséggel küzdünk.

„Ez olyan elégedetlenség, amelynek még igazi neve sincs”.

A nők élete az utóbbi 50 évben drámaian megváltozott. Javultak a körülményeink, miközben egyre rosszabbá válik az életünk minősége. Több szabadságunk, pénzünk, lehetőségünk van, többet tanulhatunk, mint bármely más női generáció a történelem folyamán. Az emancipáció ugyanolyan jogokat biztosított a nőknek, mint a férfiaknak.

És mégis a felmérések, statisztikák szerint (ezek amerikai adatok):

  • A nők 50 %-a egyedül él, partner nélkül
  • 5 nő közül 1 antidepresszánsokat szed (de ebbe nem tartoznak bele azok a nők, akik boldogtalannak, vagy elégedetlennek érzik magukat)
  • 75 %-unknak van valamilyen módon egészségtelen kapcsolata a testével (alak, evés)
  • 10 nőből 6 nem tud rendesen aludni éjszaka, és fárasztó pénzügyi stresszt él át (ami a krónikus betegségek megjelenéséhez jelentős mértékben hozzájárulhat).

 

Nők és a boldogság
Nők és a boldogság?

 

A boldogság csökkenése a kutatások szerint

1972 óta egy átfogó társadalmi kutatásban (General Society Survey) kérdeztek meg férfiakat és nőket, hogy egy 1-3-ig terjedő skálán mennyinek ítélnék meg a boldogságukat. (3, ha nagyon boldogok, 1, ha nagyon nem.)

A kutatásban a férfiak és nők körében is minden életkorú, iskolázottságú, anyagi helyzetű, és párkapcsolati státuszú réteg szerepelt. Évente 1500 embert kérdeztek meg, amely összesen az évek során eddig 50.000 fő felmérését jelenti. Így a kutatás elég széles körképet mutat arról, mi történt az emberek boldogságával az elmúlt évtizedek során.

A kutatás két legfontosabb megállapítása:

1. Általános szomorúság mindenütt

1972 óta a nők általános boldogság érzete csökkent mind a 40 évvel ezelőtti helyzethez viszonyítva, mind a férfiakhoz képest. Ez a csökkenés független attól, hogy a nőknek vannak-e gyerekei, hány gyerekük van, mennyit keresnek, mennyire egészségesek, milyen munkájuk van, házasok, egyedülállók vagy elváltak, mennyi idősek, vagy milyen nemzetiségűek.

És ez az eredmény nemcsak erre a tanulmányra vonatkozik, sőt, nemcsak az Egyesült Államokra! Az elmúlt években hat különböző tanulmányt készítettek a boldogság alakulásáról:

  • Az USA Átfogó Társadalmi Kutatása (General Social Survey): 1972-2007 között 46.000 embert vizsgáltak
  • A Virginia Slim kutatása amerikai nőkön: 1972-2000 között 26.000 embert vizsgáltak
  • Jövő Monitoring Kutatás (Monitoring the Future): 1976-2005 között 430.000 amerikai 12. osztályos tanuló)
  • A British Household Panel Study: 1991-2004 között 121.000 embert vizsgáltak
  • Az Eurobarometer Analysis: 1973-2002 között 15 országban 636.000 ember vizsgálata
  • International Social Survey Program: 1991-2001 között 97.462 ember vizsgálata 35 fejlett országban.

Ez összesen több, mint 1,3 millió férfi és nő vizsgálata az elmúlt 40 évben Amerikában, és a világ többi fejlett országában. Akárhol gyűjtöttek a kutatók összehasonlítható adatokat, az eredmények mindig ugyanazok voltak: a nagyobb oktatási, politikai és foglalkoztatási lehetőségekkel párhuzamosan a nők boldogsága csökkent a férfiakhoz képest.

Ez a trend persze nem jelenti azt, hogy minden nő boldogtalanabb a férfiaknál, 1972-höz képest. A kutatások csak azt mutatják, hogy a több, mint 1 millió ember vizsgálata alapján a trendek jól kimutathatóak, és pont az ellenkező irányba mozdulnak, mint ahogy azt a legtöbben várnák. Ráadásul ezeknek a trendeknek a mértéke elég erős.

2. Boldog lányokból szomorú asszonyok

A második felfedezés, hogy a lányok elégedettebben kezdik az életüket, mint a fiúk, és ahogy idősebbek lesznek, fokozatosan lesznek egyre boldogtalanabbak (ez is kimutatható a General Society Survey adatai alapján).

Ez a boldogtalanság a nő életének minden részletébe beszivároghat. A házassággal kapcsolatos elégedettségük kb. 39 éves korukban süllyed a férfiak elégedettségi szintje alá, az anyagi helyzetükkel kapcsolatos elégedettség 41 éves korban, és a birtokolt javakkal kapcsolatos elégedettségük 44 éves korukban. De a trend egyértelműen kimutatható. És ez a trend lefele mutat. Mire elérik a 47 éves kort, a nők szinte minden területen elégedetlenebbek az életükkel, mint a férfiak. És a trend még innen is lefele tart.

Ez megint nem jelenti azt, hogy minden egyes nő rosszabbul érzi magát, mint minden egyes férfi. Ezek csak az általános statisztikák, és trendek. Még azt sem jelenti, hogy ezeknek a viharfelhőknek feltétlenül el kellene sötétítenie az életünket.

Inkább arra mutat rá, hogy ezek az irányok, és trendek léteznek, és érdemes ellene minél hamarabb tennünk, nehogy minket is egyszer „elkapjon a gépszíj”. Mindannyian külön egyéniségek vagyunk, szabadon dönthetünk a saját sorsunkról, és megvan az erőnk, hogy olyan életet, és jövőt válasszunk magunknak, amellyel egyre elégedettebbek leszünk, ahogy öregszünk.

Az öröm az elménk egy állapota.

Függetlenül attól, mennyi stressz van az életünkben, képesek vagyunk boldogok maradni, ha azt VÁLASZTJUK.

Boldogan élni, akár látható okok nélkül is, nem elérhetetlen vágyálom. Választás kérdése.

Te milyen gyakran tudod a mindennapi teendőid közben boldognak érezni magad? Csak úgy… Ok nélkül…

Vagy szeretnél mégis boldogabb lenni, mint amennyire mostanában egy egyszerű hétköznapon képes vagy rá?

Jelentkezhetsz az Anyamentő Egyéni Foglalkozásokra, és szívesen segítek Neked.