Mivel ajándékozhatod meg saját magad az ünnepek alatt?

 

A karácsonyi időszak különösen megterhelő, és fárasztó lehet az anyáknak. Kitalálni, hogy ki milyen ajándéknak örülne a szűkebb, és tágabb családban. Sok körös bevásárlókörútra indulni, minden ajándékot beszerezni. Kitalálni, hogy a gyerekek mit adhatnak a családtagoknak, beszerezni hozzá a megfelelő alapanyagokat, és segíteni nekik elkészíteni az ajándékokat. Kitalálni, mi legyen a karácsonyi, ünnepi menü, és még ahhoz is bevásárolni.

Nekiállni a nagytakarításnak.

Kitalálni, hogy az ünnepek alatt mikor mozdulunk ki otthonról családot látogatni, programot szervezni a gyerekekkel, és mikor maradunk otthon végre pihenni.

És bár hálásak lehetünk, ha sok ember vesz körül bennünket, akikről gondoskodhatunk, egy valakit mégis rendszeresen kifelejtünk a listánkról: saját magunkat.

Meglepetés magamnak?
Meglepetés magamnak? Miért fontos ez?

Meglepetés magamnak?

De miért lenne erre szükség? – kérdezhetnéd.

Mikor gondoltál utoljára magadra úgy, hogy magad is megajándékozhatod néhány apró meglepetéssel?

Megajándékozni magad: nem egy önző tett. Sokkal inkább annak a jele, hogy elfogadod, és tiszteled magad annak, aki vagy. Szereted, és megbecsülöd azt az utat, amin jársz.

Úgyhogy idén, mikor a „nagy bevásárlólistát” állítod össze, és azon gondolkodsz, kinek milyen kreatív ajándékot adhatnál, tégy a listádhoz valami különlegeset is, ami TÉGED tenne boldoggá. Valami olyasmit, ami mellett év közben (vagy akár évek óta) már számtalanszor elmentél ilyen indokokkal:

„Én ezt úgysem érdemlem meg, nem engedhetem meg magamnak, gondolnom kell a többiekre is, majd legközelebb meggondolom. Nem, ennek még mindig nincs itt az ideje. Valójában nincs is nekem erre olyan nagy szükségem…”

Persze lehet ez valami apróság is, vagy egy nagyobb dolog. A lényeg, hogy azt érezd: megajándékozod magad mindazokért az erőfeszítésekért, amit év közben tettél meg másokért. A családodért, gyerekeidért, párodért, miközben helyt álltál a munkahelyeden, és „a mosogató mellett is”.

Segíthetnek a családtagok is

Igen, nem kell mindent egyedül csinálni. Lehet, hogy ők nem fognak mindent olyan tökéletesen jól elvégezni (sőt…), de ha Te sem fáradsz el teljesen addig, míg beköszönt a karácsony, az már önmagában elég segítség a család részéről. (És persze lehet, hogy ők is jobban örülnek egy olyan anyukának, aki még a karácsonyi vacsora elfogyasztása után is “egyben van”.)

A párod segíthet az ajándékok kitalálásában, és a beszerzésükben is. Szépen be lehet osztani, ki mikor minek a megvásárlására ér rá.

A gyerekek (kortól függetlenül) segíthetnek a rendrakásban, és a takarításban. Vagy akár az ünnepi ételek elkészítésében is. A karácsonyi vacsora elkészítéséből is lehet közös családi programot varázsolni. Mindenki egy-egy feladatrészt végez el belőle a Te irányításoddal. Így az egész nap közösen, és lazán eltöltött idővé válhat a sok idegeskedés, türelmetlen helyzetek és a stressz helyett.

Lazább időbeosztás?

Megfigyelted már, hogyan változik meg a teljes napod, és a hangulatod, ha mindennap (vagy ha nem megy, akkor legalább minden héten) egy kicsit saját magaddal is foglalkozol? Függetlenül attól, hogy éppen milyen stresszes időszakod élsz meg, napi 5-10 percet befelé fordulsz, meditálsz, magaddal töltesz (a jó, és rossz érzéseiddel), miközben ezekből az időszakokból kizárod a feladataid, és a listáid sorolását.

5-10 perc igazán semmit nem vesz el a napi teendőid elvégzéséből. Ezek olyan értékes időszakai az életednek, amikor nem zavarnak meg, és nincs, ami vigye az energiáid. Ilyenkor töltheted fel magad a rád váró napi feladatok, és rohanás előtt.

De végiggondolhatod azt is, mi az, ami számodra hasznos lehet, hogy kevésbé érezd magad kimerültnek?

  • Sok, kisebb szünet segít neked?
  • Vagy az, ha vannak időszakok, mikor nem zavarnak meg egyáltalán?
  • Szükséged van minden reggel egy kis időre, hogy kapcsolatba lépj a saját valódi éneddel, vagy a céljaiddal?

Ha mindennap kis időket ajándékozol magadnak (is), meg fogsz lepődni, hogyan változik meg az életed minősége.

Lépj kapcsolatba a teljesítményeddel

Ez egy nagyon egyszerű gyakorlat, mégis hatalmas ereje van, ráadásul nagyon egyszerű ajándék magadnak az ünnepekre.

  • Gyújts meg egy gyertyát, és írd le az elmúlt évben elért 25 eredményed, teljesítményed.
  • Aztán olvasd fel hangosan az egész listád.
  • Amikor befejezted, fújd el a gyertyát, és AZONNAL írj fel 10 célt a következő évre. (Miután tudatosítottad magadban, milyen fantasztikus teljesítményt értél el az elmúlt évben, sokkal erősebbnek, és határozottabbnak fogod magad érezni ahhoz is, hogy a jövő évre magasabb célokat tűzz ki!)

 

Neked mi jelentette a legnagyobb elért teljesítményt az elmúlt évben?