Okozott már az alvás álmatlan éjszakákat?

 

Vannak időszakok, amikor egész éjszaka ébren vagy, és egész nap legszívesebben csak aludnál? Éjjel csak fekszel az ágyban, az alvás hosszú időre elkerül, és képtelen vagy kipihenni magad? Csak forgolódsz, és idegeskedsz: „Mikor alszom már el végre?”

Vagy éppen el tudsz aludni, de az éjszaka közepén állandóan felébredsz, és nehezen alszol vissza? Azt hiszed, hogy elég volt az éjszakai alvás, mégis fáradtan ébredsz, és úgy érzed, nem pihentél semmit?

Napközben folyamatosan stresszelünk valamin, rohanunk a dolgaink után.

Állandóan úgy érezzük, hogy „kifutunk az időnkből”.

Elvileg logikusnak tűnik, hogy miután egész nap rohantunk, és jól kifárasztottuk magunkat, este egyáltalán nem lesz gondunk az alvással. De ez nagyon sok esetben nem így van. Sokan vannak, akik egy (vagy több) egész napos rohanás után hihetetlenül nehezen tudnak este elaludni.

Előfordul, hogy minél több a munkahelyi stressz, vagy az aggodalom a gyermekünk miatt, annál nehezebben jön álom a szemünkre. Pedig pont ilyenkor jönne a legjobban, ha jó alaposan ki tudnánk aludni magunkat, és kipihenten ébrednénk.

De ilyenkor még éjszaka is azon jár az eszünk, hogyan lehetne megoldani a napközben támadt gondjainkat, vagy mit hoz a holnap.

„Ráadásul már éjjel fél négy van, aludni kellene, mert holnap még fáradtabb leszek, még nehezebben fog menni minden napközben, megint nem fogom tudni megoldani a dolgokat, stb.”

És ez így megy éjszakákon át.

Ezt a helyzetet még tovább bonyolítja, hogy függünk a koffeintől, cigarettától, cukortól, energia italoktól, vagy más stimuláló szerektől, amelyek napközben „segítenek” átvészelni a stresszes időszakokat, de egyáltalán nem hasznosak, ha egyszer szeretnénk végre egy jót pihenni.

Az alvási szokásaink, a gondolkodási folyamataink, és a hangulatunk szorosan összefüggnek egymással. Ha keveset alszunk, akkor érzékenyebbé, és ingerlékenyebbé válunk, nehezebben vagyunk képesek tisztán gondolkodni, és könnyebben válunk csalódottá, és frusztrálttá. Még az elalvás sem megy rendesen. Amitől aztán még nehezebbé válik elaludni esténként.

„Vajon ma este sikerül-e végre rendesen aludnom?”

„Miért nem tud a testem végre ellazulni, és aludni?

Miért ilyen nehéz ez az egész?

Hogyan tudnám végre kipihenni magam?”

És ez megint nem segít az ellazulásban. Ha ez az állapot túl hosszú ideig fennáll, az egészségtelen, és veszélyessé is válhat. Néhány ilyen éjszaka után lehet, hogy Neked is jól jönne, ha valamilyen „szertartást” tudnál végezni a pihentető, és nyugodt alvás érdekében.

1. Kerüld a koffein fogyasztást délután

A délután közepe tájától már ne fogyassz semmilyen koffein tartalmú italt, mert több óráig is eltarthat, míg a hatása elmúlik a szervezetedből, és megnehezíti az esti pihenésre való átállást. Ha ezt kihagyod, könnyebb lesz esténként lepihenned, és az éjszakai pihenés elősegíti, hogy a következő nap több energiád legyen.

A kávét helyettesítheted gyógynövény és (koffeinmentes) zöld teákkal, amelyek segítenek az ellazulásban, relaxálásban, és csökkentik a stresszt.

Okozott már az alvás álmatlan éjszakákat?
Okozott már az alvás álmatlan éjszakákat?

2. Mozogj többet

A több mozgás sokat segít az alvás mentes időszakok idején. Mivel a legtöbben egész nap irodában ülünk, nem hagyunk elegendő időt a testünknek, hogy kellemesen elfáradjon fizikailag. (Hacsak nem végzünk még munka után megerőltető házimunkát is otthon, de az talán mégsem ugyanaz.)

A mozgás segít kezelni a stresszt, ellazítani a testet, és megnyugtatni az elmét. Eközben a mozgás endorfint szabadít fel a szervezetben, amitől boldogabbnak, és kiegyensúlyozottabbnak fogod magad érezni, és ez már önmagában is csökkentheti a stressz és az éjszakai aggodalom mennyiségét. Eközben pedig abban is segít, hogy több energiát tudj mozgósítani napközben.

3. Legyen napirended az alváshoz

Számold ki, mennyi alvásra van szükséged éjszakánként ahhoz, hogy kipihend magad. Egyáltalán ne aggódj azon, ha ez számodra nem a „normális” nyolc órát jelenti. A fő mérvadó ehhez lehet például az, hogy mennyi időt alszol hétvégenként, vagy akkor, amikor ezt megengedheted magadnak. Ezt az idő mennyiséget szánd magadra éjszakánként, és a „kötelező” felkelési időtől számold vissza, mikor is kellene ágyba kerülnöd.

Megpróbálhatod visszaállítani az ember természetes ciklusát is: a nappal kelni és feküdni. Amikor a nap felkel, Te is felkelsz, amikor a nap lenyugszik, Te is pihenni térsz. Ezt persze jóval nehezebb betartani ősszel, és télen, amikor egyre hosszabbakká válnak az éjszakák, de a gyerekekkel töltött idő, vagy a munka és a munkahelyi stressz mennyisége nem változik. De törekedni, vagy jobban odafigyelni mégis lehet rá.

Ha éjszaka nagyon nem tudsz aludni, a délutáni pihenési időszakokat hagyd ki, akármennyire is fáradt vagy. Ha délután kipihened magad, nehezebb lesz éjszaka elaludnod.

Ha végképp nem tudsz elaludni, akkor inkább kelj fel, és csinálj valamit, amíg el nem fáradsz. Ha csak fekszel az ágyban, és forgolódsz, meg azon őrlöd magad, hogy már megint nem tudsz aludni, akkor csak egyre rosszabb állapotba kerülsz. Ráadásul megszokod, hogy az ágy arra való, hogy forgolódj benne. Ha azzal van gondod, hogy folyamatosan száguldanak a gondolataid, és képtelen vagy kikapcsolni őket, akkor inkább kelj fel egy időre, és foglald el magad valamivel.

Az idő sokkal hamarabb eltelik, ha nemcsak az ágyban fekszel és aggodalmaskodsz az aggodalmad miatt, vagy amiatt, hogy nem alszol eleget.

4. Elalvás előtt kapcsolj ki

Kerüld el, hogy a munkádra, vagy a problémáidra gondolj alvás előtt. Ilyenkor már ne nézz híreket, vagy bármilyen tévéműsort. Ezek mind olyan gondolatokat okozhatnak, amelyekből nehezen tudsz kilépni.

Használd a hangokat a kikapcsolódáshoz. A hangok erősen befolyásolják a hangulatunkat. A megnyugtató, relaxációs zene, vagy a természet hangjai (pl. az eső dobolása, vagy az óceán ritmikus hangjai) megnyugtatják az elmét, és jelzést küldenek a testnek, hogy ideje lenyugodni, és aludni.

A szobádat sötétítsd, és csendesítsd el, amennyire csak tudod.

5. Alakíts ki egy alvás előtti rituálét

A rendszeres, elalvás előtti rituálé segít ellazulni.

Az ágyban fekve használhatóak különböző relaxációs technikák. Az emberi agy nagyon hatékony. Ha az ágyban valamilyen relaxált környezetbe képzeljük magunkat az előttünk váró megoldandó probléma hegyek helyett, akkor könnyebben sikerülni fog elaludni is.

A stressz csökkentésére, és az ellazulásra nagyon jól használható az EFT.

Feküdj be az ágyba, végy 3 mély levegőt, és kezd ismételgetni a következő állításokat, miközben egy-egy meridián pontot kopogtatsz, megérintesz, vagy körkörösen masszírozol. Amikor kimondasz egy állítást, hagyj magadnak időt, hogy valóban érezd is az adott testrészed, érezd, ahogy ellazul, és hagyd, hogy az ágyba süllyedjen.

Szemöldök Hálás vagyok a lábujjaimért
Szem mellett Háls vagyok a lábfejemért
Szem alatt Hálás vagyok a sarkaimért
Orr alatt Hálás vagyok a vádlimért
Áll Hálás vagyok a térdeimért
Kulcscsont Hálás vagyok a combjaimért
Kar alatt Hálás vagyok a csípőmért
Mell alatt Hálás vagyok a beleimért
Fejtető Hálás vagyok a veséimért
 
Szemöldök Hálás vagyok a májamért
Szem mellett Hálás vagyok a gyomromért
Szem alatt Hálás vagyok a tüdőmért
Orr alatt Hálás vagyok a szívemért
Áll Hálás vagyok a mellkasomért
Kulcscsont Hálás vagyok a vállaimért
Kar alatt Hálás vagyok a felkaromért
Mell alatt Hálás vagyok a könyökömért
Fejtető Hálás vagyok az alkaromért
 
Szemöldök Hálás vagyok a csuklóimért
Szem mellett Hálás vagyok a kezeimért
Szem alatt Hálás vagyok az ujjaimért
Orr alatt Hálás vagyok a nyakamért
Áll Hálás vagyok a füleimért
Kulcscsont Hálás vagyok az állkapcsomért
Kar alatt Hálás vagyok az államért
Mell alatt Hálás vagyok az ajkaimért
Fejtető Hálás vagyok az orromért
 
Szemöldök Hálás vagyok az arcomért
Szem mellett Hálás vagyok a szemeimért
Szem alatt Hálás vagyok a homlokomért
Orr alatt Hálás vagyok a koponyámért
Áll Hálás vagyok a hajamért
Kulcscsont Hálás vagyok az agyamért
Kar alatt Hálás vagyok a gondolataimért és érzéseimért
Mell alatt Hálás vagyok az egész életemért
Fejtető Hálás vagyok az egész életemért

 

Ha még mindig ébren vagy, amikor végig érsz, akkor ezt ismételheted többször:

„Hálás vagyok az életemért.”

Ezt addig mondogasd, amíg el nem alszol. Ha a gondolataid elkalandoznának, térítsd vissza ezekhez az érzésekhez, és gondolatokhoz.

Minél többet gyakorlod, és használod ezt a módszert, annál könnyebben és hamarabb fogsz elaludni. Lehet, hogy a tudatos agyad hamar unatkozni kezd, és egyszerűen kikapcsol.

Ne ess kétségbe, ha néhány napig még nem sikerül. Időbe telik, míg a szervezeted ismét meg tud nyugodni. Légy türelmes magadhoz, és a testedhez. Hamarosan könnyen el fogsz tudni aludni.

Minden nap (hétvégén is) rendszeres „elalvási napirended” legyen esténként, amihez hozzá tudsz szokni.

Ha mégsem működnek a fenti módszerek, és úgy érzed, a stressz túlnő rajtad, és nem tudod igazán jól kezelni, akkor szeretettel várlak az Anyamentő Egyéni Foglalkozásokon, ahol tudunk ezen a problémán segíteni.