Hogyan lehet a megfelelési kényszer csapdájából szabadulni?

 

Van egy belső motor, egy kényszerítő erő, ami arra késztet, hogy mindent megcsinálj, mindent elvégezz. De ez közben rengeteg belső feszültséggel jár együtt.

Szeretnéd elengedni azt a rengeteg feszültséget, amivel a maximalizmus, és tökéletességre törekvés kényszere jár?

Az alábbi ötletek segíthetnek abban, hogyan győzd le magadban a maximalizmus hajlamait.

Csak nagyon apró lépésekben haladj

A maximalisták hajlamosak arra, hogy olyan célokat tűzzenek maguk elé, amelyben indokolatlanul kiválóaknak kell lenniük úgy, hogy közben alig hagynak maguknak teret a tanulásra.

Ezek a célok gyakran irreálisak, és gyakran okoz problémát, hogy a maximalisták szigorúan ragaszkodnak a megvalósításukhoz, és nagyon kevés teret engednek maguknak hibák elkövetésére.

Nagyon sok stressztől megszabadulhatsz, ha a céljaidat változtatod meg.

Nem szükséges keresztre feszítened magad, hogy elérd a végeredményt. De ha egészen apró lépésekre bontod az elérendő célod, és minden ponton jutalmazod magad azért, ha elérted a kisebb célt, sokkal megbocsájtóbb leszel a saját hibáiddal szemben is.

Ha túl sokat akarsz egyszerre elérni, könnyebben feladod.

Élvezd az utat is, ne csak a célt

Valószínűleg ahhoz szoktál hozzá, hogy az eredményekre koncentrálj, és ha nem éred el a kitűzött célt, vagy eredményt, vagy kevesebbet érsz el, mint amit Te tökéletesnek tartasz, akkor bünteted magad.

Az egyik módja annak, hogy kikeveredhessünk a tökéletesség csapdájából, ha sokkal inkább a cél elérésének folyamatára kezdünk koncentrálni, mint csak a célra magára.

Ha kombinálod az előző javaslattal (csak apró lépésekben haladj), sokkal élvezhetőbbé teheted a magad számára is a cél elérésnek útját.

Ha úgy érzed, mégsem tökéletes, amit szerettél volna elérni, akkor visszanézve megvizsgálhatod, mi mindent nyertél miközben egy értelmes cél felé haladtál.

Összegyűjtheted, és értékelheted mindazt, ami előnyödre vált, és megtanultál ezalatt a folyamat alatt.

Szabadulni a megfelelési kényszer csapdájából
Szabadulni a megfelelési kényszer csapdájából

Tanuld meg kezelni a kritikát

Ha a kritikát hajlamos vagy támadásnak venni, amivel szemben meg kell védened magad, akkor érdemes lesz a viselkedésen változtatni.

Az építő jellegű kritika mindig segít abban, hogyan javíthatsz a teljesítményeden. Mindig hasznos építőköveivé válhatnak a következő lépésednek, amely végül mégis a tökéletesség felé vezet.

Mindig emlékeztesd magad, hogy a hibák nagyszerű lehetőségek a tovább tanulásra, és tapasztalatszerzésre.

Hogyan lehet még szabadulni a tökéletesség csapdájából?

Rengeteg elméletet, gyakorlati segítséget, és 3 hónapra szóló gyakorlatsorozatot kaphatsz itt. Nézd meg!