Tehetetlen vagyok anyaként?!

 

Volt már, hogy tehetetlen voltál a gyermeknevelésben? Vagy legalábbis így érezted magad?

Előfordult már a következő jelenetek közül néhány Veled is?

A gyermeked hisztizik a bevásárló központban. Hangosan üvölt, a földön fekszik (már egy ideje). Vörös a feje, és krokodilkönnyeket hullat.

Talán nemet mondtál neki a sokadik édességre, vagy játékra. Vagy csak nem foghatott meg megint valamit. A többi vásárló gyanakodva méreget hol téged, hol a gyereket.

Vajon mit gondolnak? Rossz szülő vagyok? Kínzom a gyereket? Hogy merészeltem neki nemet mondani? Mit kellene ilyenkor tennem, ami megfelel a saját nevelési elveimnek, a gyereknek hosszú távon jót tesz, és amiért ez a sok ember itt körülöttem nem fog úgy megítélni, ahogy azt én ebben a pillanatban gondolom?

A gyerek még csak másodikos-harmadikos. Mikor délután érte mész az iskolába, hangosan káromkodik, és Téged szid a barátai előtt. Miért nem jöttél hamarabb? Miért jöttél ilyen korán? Miért nem hoztad azt, amit ő még reggel, vagy már tegnap is kért tőled? A barátok megszeppenve tekintenek Rád, hogyan reagálsz, majd vigyorogva, cinkosan a gyerekedre. Aki ettől még jobban elengedi magát.

Látod, amikor esténként nem tud elaludni, mert szorong, hogy másnap mi fog történni az iskolában. Fél a tanároktól, a dolgozatoktól, attól, hogy esetleg őt feleltetik, és „nem fog tudni elég jól válaszolni”. Nem lesz kiváló, nem lesz tökéletes, vagy csak annyira jó, hogy az saját magának megfeleljen. Hiába mondtad már neki ezerszer, ha négyest kap, vagy hármast, az sem baj. Attól még nem dől össze a világ. Ő mégis folyamatosan aggódik, szorong, és hajtja magát.

Agresszív, és veri a társait az óvodában, iskolában. Már több szülő is panaszkodott a gyerekedre. Nem tudsz mit tenni: ezerszer megbeszéltétek, otthon mindig igazat ad neked, mindennel egyetért. Aztán kezdődik elölről az egész, miközben este nagy, ártatlan szemekkel néz rád: elfelejtettem…

Tehetetlen vagyok anyaként?!
Tehetetlen vagyok anyaként?!

Mi ezekben a történetekben a közös?

Tehetetlen anyaként nézed a gyereked, és fogalmad sincs, merre tovább.

 • Úgy érzed, már mindent megpróbáltál, mindent megtettél, de semmi nem segített?
 • Vagy nem segített tartósan?
 • A türelmed egyre jobban fogytán?
 • Már azt sem tudod, merre lépj, mit csinálj még?
 • Próbáltad szép szóval? Próbáltad büntetéssel? Eltiltásokkal, szigorral, dicsérettel, jutalmazással. Nem segített semmi?

Mostanra teljesen ki vagy készülve? Kiborít, hogy tehetetlenül nézed, ahogy a gyereked „maga alatt vágja a fát”.

Gyakran nem érted, mit miért csinál, mitől ennyire túlfeszített érzelmileg.

Annyira szeretnél segíteni neki, de nem hagyja.

Vagy inkább: fogalmad sincs, mit tehetnél még érte.

Szeretnéd ha végre kevesebb lenne az aggodalom, és tehetetlenség érzése benned a gyermeked miatt, a viselkedése miatt, a jövője miatt?

Kevésbé érezni azt a tehetetlenséget, és szorongást, ami ilyenkor a hatalmába kerít?

Ráadásul: nem elég, hogy tehetetlennek érzed magad, de ezt az érzést gyakran bűntudat és lelkiismeret furdalás kíséri.

 • Miben vagyok én a hibás?
 • Mi az, amit rosszul csinálok?
 • Mi az, amit még nem tettem meg érte?
 • Min kellene még mindig változtatnom?
 • Hogyan kellene másképp éreznem, vagy másképp viselkednem vele, hogy megváltozzon?
 • Miért éppen én? Miért éppen velünk történik ez?

 

Szerinted mi mindent tudnál kezdeni a felszabadult energiáiddal, amit most még leköt a tehetetlenség, aggodalom, lelkiismeret furdalás, és bűntudat elleni küzdelem a gyermeknevelés terén?

 

Ha úgy érzed, szeretnél végre megszabadulni a tehetetlenség, aggodalom, lelkiismeret furdalás, és bűntudat érzésétől (amiről gyakran még csak beszélni sem „illik”, pedig vagyunk egy páran, akik számtalanszor átéltük már ezt), szívesen segítek Neked az Anyamentő Egyéni Foglalkozásain.