Teljes figyelem szavak nélkül?

 

 

Gondoltál már arra, hogyan lehet valakire teljesen, és tökéletesen odafigyelni, anélkül, hogy akár egyetlen szót is szólnál?

Odafigyelés szavak nélkül? Ez szinte nem is lehetséges! Vagy mégis?

Lehet valakivel szavak nélkül is egy hullámhosszra kerülni? Mit szólnál hozzá, ha a teljes figyelmet, és odafigyelést a számodra legfontosabb személyekkel is alkalmazni tudnád? Például a gyermekeiddel, a pároddal? Változtatna ez valamit a kommunikáción köztetek?

Lehetséges, hogy szavak nélkül is tudjuk biztosítani más számára a teljes figyelmünket?

Mikor szerelmesek vagyunk, ez nem is kérdés, hogy megy. Ilyenkor minden idegszálunkkal a másik rezdüléseit figyeljük, és pásztázzuk.

Miért ne lehetne valami ehhez hasonló állapotot előidézni a gyermekünkkel is? Az első évben ugyanez a szavak nélküli kommunikáció működik a kisbabánkkal is. De miért ne hosszabbíthatnánk ezt meg tovább is?

Különösen, ha olyan élethelyzetben vagyunk, hogy sokat veszekszünk a gyerekekkel (vagy az ő hozzáállása, vagy a te hozzáállásod miatt). Ilyenkor lehet, hogy különlegesen hasznos, ha akadnak pillanatok, amikor a teljes figyelmünkről, odafigyelésünkről, és szeretetünkről biztosítani tudjuk őt, anélkül, hogy egy szót is szólnánk.

Teljes figyelem és odafigyelés szavak nélkül
Teljes figyelem és odafigyelés szavak nélkül

Hogyan valósíthatod meg az odafigyelés művészetét?

1. Határozd el, hogy minden héten szakítasz időt az odafigyelés gyakorlására

Először határozd el, hogy hetente egyszer-kétszer időt szakítasz a teljes figyelem gyakorlására a gyermekeddel. Figyeld az erre alkalmas pillanatokat. Amikor ő is nyugodtabb, nyitottabb feléd, nem zárkózik el annyira. Lehetnek ezek olyan pillanatok is, amikor éppen Veled szeretne játszani, és a közös játékot kezditek egy egymásra hangolódással. De nem érdemes olyankor próbálkozni vele, amikor éppen valamivel nagyon el van foglalva, és látod, hogy teljesen elmerült benne. Olyankor nem fogja érteni, mit is akarsz tőle tulajdonképpen.

2. A teljes odafigyelés művészete. Megtanulható?

Ha úgy érzed, eljött a megfelelő pillanat, nincs más dolgod, mint megérinteni őt (megfogni a két vállát, vagy valahol máshol megérinteni, ami neki nem kellemetlen), szembe fordítani magaddal, és pár másodpercre mélyen a szemébe nézni.

Közben pedig azt képzeled el, hogy most egy közös burokban ültök erre a kis időre. Ez a burok a legtökéletesebb védelmet nyújtja mindkettőtök számára. Elképzelheted, milyen anyagból van, milyen színei, és tulajdonságai vannak. Eközben pontosan tudod, hogy ez a pár pillanat csak a gyermekedé és a Tiéd közösen, semmi nem zökkenthet ki belőle. Most az egész világegyetem csak ti ketten vagytok.

Nem szükséges hosszan csinálni, nehogy támadásnak élje meg. Kivéve persze, ha ő ezt a figyelmet hosszabban igényli :-).

3. Számít a teljes odafigyelés rendszeressége is

Ha ezt hetente néhányszor megcsinálod vele, egész biztosan változni fog a kapcsolatotok. Nyitottabb, és elfogadóbb lesz veled.

De közben figyelj rá, hogy ez sose olyankor történjen, amikor éppen haragszotok egymásra (vagy Te rá) valamiért. Sose olyankor történjen, amikor éppen rossz fát tett a tűzre (ilyenkor könnyen támadásnak is veheti, és épp az ellenkezőjét éred el vele, mint szeretnéd).

4. Az odafigyelés életkorhoz kötött?

A gyerek kora nem kell, hogy befolyásoljon ebben. Természetesen annál könnyebb ezt megvalósítani, minél kisebb.Épp ezért érdemes minél hamarabb megpróbálkozni vele.

De a nagyobbaknak (még a kamaszoknak is) ugyanolyan szükségük van rá, hogy néha bizalmasan összekapcsolódhassanak a szüleikkel, és érezzék, hogy odafigyelnek rájuk, a személyiségükre, az igényeikre.

És mi megteremthetjük erre a megfelelő alkalmat, és lehetőséget.

5. Hogyan lehet megadni ennek a bensőséges odafigyelésnek a lehetőségét nagyobb gyerekeknél?

Ha a nagyobb gyerekeknek éppen ciki, hogy hozzájuk érsz, mindezt elképzelheted akkor is, amikor beszélgettek valamiről, anélkül, hogy hozzáérnél. Vagy pedig figyeled azokat a lehetőségeket, és alkalmakat, amikor mégis engedi, hogy hozzáérj, megfogd a vállát, és a szemébe nézz. Mindenkinél előfordulnak ilyen titkos pillanatok.

6. És ha több gyermekem is van, melyikre kellene odafigyelnem?

Ha több gyereked van, mindenképpen figyelj arra is, hogy mindegyik gyerek megkaphassa ugyanezt a rövid 20 másodperc, fél perces figyelmet. Ha az egyikükkel ezt megteszed, a másikat pedig kihagyod, akkor ő könnyen kirekesztettnek, és kívülállónak fogja magát érezni. Minél többször megismétlődik, annál inkább.

Egyszerre, egy időben azonban mindig csak egy gyerekkel tudod ezt a teljes figyelmet, és odafigyelést megvalósítani.

Minden gyermek csak akkor fogja azt érezni, hogy megkapta a teljes figyelmet, és odafigyelést, ha a „buborékon belül” csak Te és ő vagytok.

Ezért érdemes mindegyikükkel “külön időt” szánni erre. Amikor a többi gyerek, és családtag nincs jelen, vagy épp mással van elfoglalva.

7. A teljes odafigyelés alkalmas a családi béke, és egyensúly helyreállítására is

Ha a testvérek is ott vannak, az már egészen másról szól. Persze, ezt is kipróbálhatod. Ilyenkor azonban sokkal inkább a családi béke kialakítása, és az egyensúly helyreállítása lehet a cél, mint az, hogy a gyerekek külön-külön is megkapják a teljes figyelmet.

Mi időről időre szoktunk közös „családi ölelkezéseket” tartani. Amikor mindenki “egyszerre van a buborékban”, és mindenki egyszerre részesül a többiek (szülők, testvér) öleléséből. Ezt persze minden gyerek másképp éli meg, és reagálja le. Az egyik még mindig többet igényel, míg a másik már menekülne az ölelés „szorításából”. Ugyanakkor egy ilyen egy-két perces ölelkezés mindenkinek feltölti az energia raktárait, és mindenki megérezheti azt, hogy milyen az, amikor családként mindannyian összetartozunk.

Az én tapasztalatom az, hogy ezek a pár másodperces „kitérők” az élet mindennapi kerékvágásából túl sok időt, és energiát nem vesznek igénybe, mégis fantasztikusan jó hatással vannak az egész családra. Különösen hosszú távon.

És, ha már a teljes figyelem elérésénél tartunk…

Íme egy másik eszköz hozzá:

De előtte még elolvashatod az első két fejezetet is >>

Vagy tájékozódj bővebben itt >>