Tanuld meg, hogyan legyél tökéletes anya helyett csak elég jó anya!

 

Maximalista vagy?

Mert a maximalizmus képes tökéletesen kirobbantani a lelki békédből, az élet élvezetéből, és a magabiztosságodból is.

Bár eltarthat egy darabig, mégis a maximalizmus terhének elhagyása nagy mértékben csökkentheti a mindennapi stresszt az életedben.

Hogyan alakíthatnál ki egészségesebb szokásokat a maximalizmus helyett?

A maximalizmustól, és a tökéletességre törekvéstől nem egyszerű megszabadulni. Ráadásul nem is megy egyik pillanatról a másikra. Hiszen ez a hozzáállás, és szokás nem véletlenül alakul ki.

A mi társadalmunk nagyon is bőkezűen jutalmazza azokat, akik kifejlesztik magukban a maximalizmus iránti igényt.

Egy valaki nem érzi azonban sosem, hogy mindezért elismernék, akármennyit is tett érte. És ez pont a maximalista személy.

Különösen komoly elvárásokkal rendelkezik a társadalmunk az anyák felé: dolgozzanak, lehetőleg maximális erőbedobással, legyen egy jó párkapcsolatuk, és még a gyerekeiket is tökéletesen neveljék.

Ahhoz, hogy ez bárkinek valóban sikerüljön, azonban hatalmas árat kell fizetnie.

Valóban megéri mindenben elérni a maximumot?

Készíts egy költség-haszon elemzést!

Vizsgáld meg közelebbről a maximalista szokásaid. Talán azt gondolhatod, sokkal hatékonyabb vagy miattuk (bár a kutatások szerint ez nem igaz). Igen ám, de mi az ára mindennek?

A maximalizmusnak rengeteg negatív következménye van, és talán Te is érzékelsz ezekből egy párat. Akár most, ebben a pillanatban is.

Készíts egy listát mindarról, hogy a maximalizmusnak milyen hátrányai vannak számodra. Milyen módon keseríti meg az életed?

Talán sokkal inkább látni fogod, hogy miért van szükséged rá, hogy magad mögött hagyd. Legalább egy részét.

Figyeld meg a saját hajlamod a maximalizmusra

Talán nem vagy tisztában vele, hogy a maximalizmus mennyire mindent átható tud lenni.

Ha megfigyeled a saját szokásaid, könnyebben leszel képes változtatni rajtuk. Hasznos lehet, ha fogsz egy naplót, és leírod, amikor a maximalista gondolataid, belső párbeszédeid felbukkannak benned.

Ha kényelmetlen (netán nincs elég időd rá), hogy leírd ezeket a gondolataid, helyette azt is megteheted, hogy minden este végiggondolod a napod: mikor érezted úgy, hogy valamiben hibát követtél el, vagy nem csináltad elég jól? És ilyenkor írd le, mit gondoltál abban a pillanatban.

Ez segíthet egyre tudatosabban felismerni, amikor a maximalizmus át akarja venni az életed, és a gondolataid felett a hatalmat.

Vedd észre a pozitívat

Ha már egy ideje szenvedsz a maximalizmustól, akkor valószínűleg nagyon jól megtanultad, hogyan szúrd ki azonnal a hibákat a saját munkádban éppúgy, mint másokéban. Számodra természetes, hogy minden más előtt a hibákat keresed mindenben.

Ezt a szokást igen nehéz lehet „csak úgy” megállítani.

Ezért inkább kezdetben érdemes rajta enyhíteni, és finomítani. Azaz: nemcsak a hibákat veszed észre, hanem elsősorban arra kezdesz fókuszálni, hogy mi minden jó van abban, amit te végeztél el, és abban is, amit mások.

Ha észreveszel valami hibát, amit elrontottál, akkor azonnal keress 5 olyan tulajdonságot, vagy képességet magadban, amit viszont szeretsz, és amiben jó vagy.

Ez kiegyensúlyozhatja a kritikai fókuszodat, és pozitív új szokásoddá válhat.

Alakítsd át a belső beszéded

Azok, akik a maximalizmus árnyoldalaival birkóznak, általában kritikus belső hangokkal rendelkeznek, amelyek mindig megmondják nekik, hogy miben hibáztak, miben nem voltak elég jók, mit nem próbáltak meg elég keményen elérni, és ők maguk miért nem elég jók egyáltalán.

Tökéletes anya helyett csak elég jó anya
Tökéletes anya helyett csak elég jó anya

Ha szeretnél végre megszabadulni a maximalizmustól, szükséged lesz arra, hogy ezt a belső hangot megváltoztasd.

A negatív belső beszéd képes állandósítani egészségtelen szokásokat, és iszonyú pusztítást képes véghezvinni az önbizalmunkban.

Ha sikerül ezt a belső beszédet megváltoztatni, az hosszú távon az élet nagyobb élvezetéhez, nagyobb önbecsüléshez, ön-elfogadáshoz vezet saját magunk, és a saját munkánk iránt is.

Hogyan lehet megszabadulni a negatív belső beszédtől, és a maximalizmushoz vezető rossz szokásoktól?

Itt utánanézhetsz, és tehetsz ellene. Mert mindannyian megérdemeljük, hogy jobban érezzük magunkat.