Tudunk változtatni nem szeretett negatív érzéseinken, és viselkedésünkön?

 

 

Mindenkinek vannak negatív érzések a tarsolyában. Olyan negatív érzések, tulajdonságok, viselkedési formák, amiket nem szeret magában. Nem büszke rá. Legszívesebben az egész világ elől eltitkolná. Vagy elmenekülne előlük. Vagy nem venne róluk tudomást.
Ez most már mindig így marad, hogy nem tudunk megszabadulni tőlük? Nem tudjuk letenni őket?
Amit nem szeretünk magunkban, vagy szégyellünk, vagy legszívesebben letagadnánk, azon sosem fogunk tudni változtatni?
Maximum újra és újra a szőnyeg alá söpörjük?
Biztos, hogy ebből nincs kiút? Lehetőleg fájdalommentesen?

 

„Az emberek azzal töltik az életüket, hogy a múltat okolják, panaszkodnak a jelenre, és félnek a jövőtől.” Antoine Rivarol

 

Mindannyian cipeljük a múltunk sebeit. Lehet, hogy ennek tudatában vagyunk, de az is lehet, hogy nem. Akár így van, akár úgy, mindkettő megakadályozza, hogy javítani tudjunk az életünk minőségén.

Ha többet szeretnénk kapni az élet áldásaiból, akkor szükségünk van arra, hogy a sebeinket begyógyítsuk.

Ezek a sebek valójában a régóta elnyomott érzelmeink, a régi, már nem hasznos viselkedési mintáink, és a korlátozó hiedelmeink kusza egyvelegét alkotják.

Hogyan tudjuk ezeket a sebeket, és negatív érzéseket azonosítani?

Ha mélyen leásunk emlékeink mélyére, akkor lehetőségünk adódik rá, hogy megtaláljuk azokat a tapasztalatainkat, amelyek először fájdalmat, és traumát okoztak nekünk.

Vagy megfigyelhetjük, milyen fájdalmak, negatív érzések érnek minket ismétlődően a mindennapjaink során.

A múlt jelt ad önmagáról a jelenünkben is.

Ha figyelünk rá, a tudattalanunk üzeneteket, nyomokat küld nekünk, mikor érezzük magunkat kényelmetlenül, feszült, stresszes állapotban, vagy mikor fáj valami. Ha észreveszed magadon, hogy éppen feszült, dühös, sértődött vagy, vagy félsz, szorongsz, aggódsz, akkor tudhatod: valami megragadta a figyelmed. A múlt boldogtalan emlékei, negatív érzései felidéződtek.

Lehetőségünk adódott, hogy a múltunkat meggyógyítsuk, amikor a jelen pillanat kényelmetlenségével, negatív érzéseivel foglalkozunk.

Miért fontos, hogy a múlt negatív érzéseitől megszabaduljunk?

Csak úgy léphetünk, fejlődhetünk tovább, ha keresztülhatolunk ezen a fájdalmon, feszültségen, dühön, félelmen, szorongáson, nem pedig elmenekülünk előle.

Ez az egyetlen módja, hogy előbb-utóbb tanuljunk belőle.

Azokban a pillanatokban, mikor szembe találkozunk vele, ösztönösen mégis inkább el akarjuk utasítani a negatív érzéseket. Még akkor is, ha tudjuk, hogy később vissza fognak térni.

Valójában mégis az a cél, hogy azt, amit „rossznak”, vagy „jónak” ítélünk meg az adott pillanatban, végül a teljes egész részeként tudjuk érzékelni, értékelni.

Hogy végül rájöjjünk, hogy miért történnek velünk azok a helyzetek, amiket most még negatív érzésként élünk meg.

  • Mi a „jó”, és hasznos benne nekünk?
  • Mit tanulhatunk belőle?
  • És hogyan tudjuk ezeket az élményeket, történeteket, negatív érzéseket a javunkra fordítani?

Ha megértjük, miért találkozunk ezekkel az emlékekkel, és negatív érzésekkel újra, és újra, ha képesek vagyunk szeretettel gondolni a rossz történetekre is, akkor előbb-utóbb képessé válhatunk arra, hogy magunk mögött hagyjuk őket, mert megtanultuk azt, amit tanítani akartak nekünk.

Új tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak. Észrevettük a nagyobb, és teljesebb képet is, amiben azoknak a traumáknak, amelyek eddig negatív érzésekkel töltöttek el, helyük volt. Funkciójuk volt. Szerepük volt. Az volt a feladatuk, hogy tanuljunk belőlük.

Ha ez sikerül, gazdagabban léphetünk tovább.

Hogyan lehet a múlt negatív érzéseitől megszabadulni?

Egyáltalán nem olyan egyszerű ezeket a helyzeteket, negatív érzéseket, számunkra érthetetlen történeteket megértenünk, feldolgoznunk, és továbblépnünk.

Valami mindig visszahúz.

Önsajnálat? Jogos düh, indulat, vagy számonkérés? Fájdalom, és a sérelmek tovább cipelése, nehogy elfelejthessük, hogy jártunk, mi történt velünk? Félelem attól, hogy még egyszer előfordulhat velünk?

Más és más lehet az ok, a magyarázat, amiért nem tudunk a múlt történetein, sérelmein, sebein, negatív érzésein túllépni.

Mindenkinek egyedi a története, és a felszabaduláshoz vezető útja is.

Szeretnél segítséget kapni abban, hogy:

  • ne hurcold tovább a múlt sérelmeit (gyerekkori traumákat),
  • a jelen keserűségét (sikertelenséget az élet valamely területén),
  • és a jövő félelmeit (hogy ez már mindig így marad)?

 

Szerinted Neked jelenleg a múlttal, a jelennel, vagy a jövővel kapcsolatos negatív érzelmek okozzák a legnagyobb gondot az életedben?

Az Anyamentő Egyéni Foglalkozásokon mind a hárommal foglalkozunk, attól függően, hogy Téged a negatív érzések mely aspektusai érintenek erősebben.