A Mikulás és a képzelet fontossága

 

Ellentétben azzal, amit eddig gondoltunk, kutatók kimutatták, hogy a gyerekek már a legfiatalabb korban, egészen kicsiként is képesek különbséget tenni a valóság, és a képzelet világa között. Talán összezavarodhatnak a valóság, és a fantázia világa között, mert annyira jó a képzelőerejük. De a pszichológusok felfedezték, hogy a gyerekek pontosan tudják, hogy a képzelet, és a valóság különbözik egymástól. Pontosan tudják, hogy az elképzelt ceruza nem ír, vagy az elképzelt ételtől nem laknak jól, és hogy rajtuk kívül senki nem látja a tündéreket, és szörnyeket.

Már a legfiatalabb gyerekek is tudják, hogy a képzelet különbözik a valóságtól.

Akkor miért szeretik a gyerekek mégis annyira a képzeletbeli figurákat? Például a Mikulást? Azért, mert imádnak álmodozni, és mesevilágban élni.

Amikor ezt teszik, akkor azt az evolúciósan is létfontosságú képességüket erősítik, és fejlesztik, hogy „hogyan nézne ki, ha másfajta világban élnénk?”. A felnőtteknél ezek a képességek vezetnek el az új találmányokhoz, felfedezésekhez, és innovációkhoz.

Ugyanakkor a kicsi gyerekek teljesen komolyan veszik, amit a felnőttek mondanak nekik.

Egy pszichológus kísérletet végzett 3-5 éves gyerekekkel. Bemutatta nekik a „Cukorka Boszorkányt”, aki cukrot osztogatott a gyerekeknek Halloweenkor. A megkérdezettek fele gondolta valós személynek a boszorkányt. De ez a szám jelentősen megnövekedett, amikor a hátrahagyott cukrot is látták a gyerekek. Talán a sütemények, és Mikulásnak a készített ajándékok eltűnése győzi meg a gyerekeket a Mikulás létezéséről is.

Nagyon könnyen belemennek a Mikulásról szóló fantázia játékba, anélkül, hogy szükségszerűen azt gondolnák, hogy a Mikulás a szánjával, és a rénszarvasaival valóban létező személy. Hinni a Mikulásban a gyermekkor egyik örömteli fantázia játékává is válhat, amire később felnőttként is szívesen emlékszünk vissza.

A Mikulás és a képzelet fontossága
A Mikulás és a képzelet fontossága

Szülőként azonban érdemes azt is végiggondolni, hogy milyen mélységig megyünk bele a Télapóról szóló történetekbe. Mire képes? Hogyan tudja egy éjszaka alatt körbejárni a Földet? Mitől tudja, hogy melyik gyerek volt jó, vagy melyik volt rossz? Ő is sorban áll-e a bevásárló központokban ajándékért? Hogy jut be a lakásba?

Lehet, hogy érdemesebb inkább arra fektetni a hangsúlyt, ami a karácsony körüli időszakról egyébként is szól: a tűzről, ünneplésről, fényről, a befelé fordulásról, és egymásra figyelésről (ezt jelenti az ajándékozás is), a történetekről, mesékről, reményről, a hidegben a belső meleg megtartásáról. Ezek mind legalább olyan hihetetlen, titokzatos, és mégis emberi, a gyerekek, és felnőttek számára egyaránt megvalósítható „találmányok”, mint a Télapó természetfeletti képességei.

Ha azt tanítjuk nekik, hogy magukra, és egymásra figyeljenek (persze nemcsak ebben az időszakban), azzal több nagylelkűséget, fantáziát, és örömöt tanítunk nekik, mintha mindezt egy kívülálló természetfeletti lény érkezésétől várnák. A hosszan tartó boldogságot, örömöt, és csodát akkor képesek megtapasztalni, ha azt tanítjuk nekik, hogyan építsenek ki, és tartsanak fenn egészséges kapcsolatokat egymással.

És mégis: nem szeretnénk néhanapján mi felnőttek is visszarepülni a gyerekkorba? Amikor még szabadon hihettünk a mesékben? Nem úgy, mint most?

Egy kicsit megengedni magunknak, hogy képzelődjünk, és újra a mesék világában élhessünk?

Szülőként ezt akkor a legkönnyebb megtenni, mikor meséket olvasunk, vagy mesélünk a gyerekeinknek.

És, ha már a meséknél tartunk…

Íme egy meseregény (főleg, de nemcsak) érzékeny gyerekeknek.

De előtte még elolvashatod az első két fejezetet is >>

Vagy tájékozódj bővebben itt >>