Milyen saját családról álmodtál gyermekkorodban?

 

Olyanról, amilyenben most élsz?

Ez nehéz kérdés, ugye?
Te is érzed.
Vagy inkább: a válasz nehéz.

Mert mit is válaszolhatnál erre? Nem, nem olyan családban élek? Valami ideálisról álmodtam, de hát tudjuk, a valóság… az sokszor nem ugyanaz. Ebbe bele kell törődni, együtt kell vele élni. Nem tehetek ellene semmit, hiszen az ember nem választhatja meg a gyerekeit. Már annak is örülhetek, ha van fedél a fejünk fölött.

Vagy válaszolhatnád rá azt is: Igen, ilyen családban élek. Sőt, még sokkal jobban, mint amilyenről gyerekként álmodtam. Ha ez valóban így van, és őszintén magadba nézve is ugyanez a válaszod, akkor jó, ha megbecsülöd a helyzeted: a nagyon ritka kevesek közé tartozol.

Hogyan változtassak?

Vagy adhatsz rá olyan választ is: attól függ, hogy ideális-e a család, hogy mikor milyen a hangulatunk, a helyzetünk.

Van, amikor minden szinte tökéletes, és van, amikor semmi nem jön össze.
De mondhatod azt is: egy csomó mindenen szeretnél javítani, csak tudnád, hogyan kell.

Gyakran vagy frusztrált, fáradt, és tele vagy lelkiismeret furdalással, amiért nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretnéd. Ez az állapot már régen nem ideális, csak fogalmad sincs, hogyan lehetne rajta változtatni.

Vagy a munkádban vagy lemaradva magadhoz, vagy az elvárásokhoz képest, vagy a háztartás szalad mindig.

Az is lehet, hogy a gyerekkel van több gond az iskolában / óvodában, és képtelen vagy rávenni magad, hogy megfelelően hatékonyan tudj neki segíteni.

Vagy a pároddal akadnak gyakrabban konfliktusaid. Mindketten feszültebbek vagytok, nehezebben toleráljátok egymást, gyakrabban veszekszetek.

Egyszóval mindig összejön valami, amiért nem tudod azt mondani: most ideális helyzetben van az egész családom. Pont erről álmodtam gyerekként is.Valamilyen körülménynek mindig megengeded, hogy nyugtalanítson, és ne találd meg a lelki békédet.

Elgondolkodtál már azon, hogy szívesen változtatnál ezen, ha tudnád, hogyan kell?

Ha tudnád, hogy létezik a lehetőség, hogy minden nap elé nyugodtan, kiegyensúlyozottan nézz, és este az egész napi fárasztó robot után még mindig ugyanígy érezd magad, nem ragadnád meg azonnal?

Egy olyan lehetőség, amelynek használatával egy napon arra ébredhetsz: már egyáltalán nem nyugtalanítanak azok a családi problémák, amik eddig a teljes életedet kitöltötték?
Ha már nagyon szorít a cipő, és egyre inkább úgy érzed, szeretnél változtatni a jelenlegi életviteleden, szeretnél nyugodtan, és kiegyensúlyozottan tekinteni a családodra,

itt a lehetőség, hogy ezt megtapasztald.

Milyen saját családról álmodtál gyermekkorodban