3 stratégia hogyan teremthetsz egyensúlyt a család és a munka között

 

Túlterhelt és fárasztó hétköznapokkal küzdesz, vagy kiegyensúlyozott vagy, és boldog?

Bármely adott napon a legtöbben foglalkozunk a gyerekekkel, a párunkkal, a munkánkkal és karrierünkkel, a barátainkkal, a jótékonykodással, a szüleinkkel, a testvéreinkkel, a klienseinkkel, a háztartásunkkal, a család hobbijaival és szabadidős programjaival, az állatokkal, a gyerekek leckéjével…, és, igen, ha egy egészen apró idő marad, akkor még magunkkal is.

Mitől van az, hogy csak a kiválasztott kevesek képesek úgy tenni, mintha mindez könnyű lenne számukra?

Miközben a legtöbben meg úgy nézünk ki, mint akin átment az úthenger?

Roskadozunk a feladatok súlya alatt, és egyik túlterhelt, fárasztó nap követi a másikat?

A válasz egyszerű.

A legtöbb dolgozó anya egyáltalán nem mérlegeli az elé tett feladatokat, mielőtt belekezdene.

Ez akkor is igaz, ha a munkájukkal foglalkoznak, és akkor is, ha a család életét szervezik éppen.

Ahelyett, hogy jó alaposan megvizsgálnák az adott feladatot, egyszerűen csak megpróbálnak minél hamarabb túl lenni rajta. Csak legyen végre kész. Bármi áron.

De sajnos az ár, amit ezért fizetnek, sokszor nagyon magas.

A gyerekekkel töltött különleges pillanatokat, és mérföldköveket áldozzák fel. Azt kockáztatják, hogy elveszítik a párjukkal a gyengéd, és intim pillanatokat. Még a saját egészségüket is veszélybe sodorják.

Mindezt azért vállalják fel, hogy bebizonyíthassák: ők tökéletesek. Bármilyen feladat elvégzésére képesek, bármi áron. Az eredmény végül gyakran az, hogy képtelenek betartania határidőket, hibákat követnek el, miközben kénytelenek elutasítani a párjukat és a gyermekeiket is, hogy végre a végére érjenek a feladatoknak.

De miért teszik ezt magukkal?

Azért, mert egész életükben azt szajkózták nekik, hogy képesnek kell lenniük az összes feladat ellátására, egyszerre.

Milliószor ütköztek a régi mantrába:

„Ha azt akarod, hogy valami rendesen el legyen végezve, azt Neked kell megtenned.”

És semmiképp nem akarják, hogy alacsonyabb rendűnek, vagy gyengének tűnjenek a családtagok, a társadalom, vagy a saját szemükben. Ha ez az elvárás, összeszorított foggal is képesek végigcsinálni.

De milyen áron?

Hogyan lehetne mégis kialakítható az egyensúly?

Ha ez csak egy kicsit is ismerősnek hangzik számodra, akkor érdemes elindulnod a változás útján. Érdemes megígérned magadnak itt és most, hogy változtatsz ezen a hozzáálláson. A magad és a családod érdekében.

Lehet, hogy már Te magad is érzed, mennyire nem hasznos számodra, hogy mindet csak Te végzel el…

Alkalmazhatod az alábbi stratégiákat, hogy segítsenek Neked a változásban, a kiegyensúlyozott, és boldog élet kialakításában.

Ezek a stratégiák erőteljesek, és hasznosak. Úgy fogod érezni: azonnali eredményeket és megelégedettséget érhetsz el velük. Ha helyesen tudod alkalmazni, akkor több időhöz jutsz, amelyet a barátaidra, és a családodra fordíthatsz. Na meg persze nem utolsó sorban magadra.

Talán azt is hamar észreveszi a környezted, hogy már nem vagy annyira stresszes, morgós, túlterhelt.

De a legfontosabb, hogy a Te „boldogság-mérőd” is a megfelelő irányba fog elmozdulni: felfelé.

Stratégia az egyensúly megteremtésére munka és család között
Stratégia az egyensúly megteremtésére munka és család között

3 egyensúly teremtő stratégia munka és család között

Amikor elkezded végiggondolni az összes projektet, és feladatot, amiről azt gondolod, hogy muszáj Neked elvégezned, hamarosan észre fogod venni, hogy a feladatok 3 nagyobb csoportra oszthatóak:

  • vagy abbahagyod őket
  • vagy delegálod őket (átadod másnak, hogy elvégezze)
  • vagy másokkal közösen végzed el (megsokszorozod saját magad)

 

1. Abbahagyni

A dolgozó anyák képesek a legnehezebben bármilyen feladatra is „NEM”-et mondani.

A legtöbben képtelenek, vagy nem hajlandóak egy feladatra azt mondani, hogy az nem igazán fontos, hogy ők foglalkozzanak vele.

Nézd: mindannyiunknak ugyanaz a 24 óra áll rendelkezésünkre egy nap. Se több, se kevesebb. Miért érezzük néha mégis úgy, hogy 28 órányi munkát kellene elvégeznünk egyetlen nap alatt?

Ahhoz, hogy elutasíthass egy feladatot, előtte kérdezd meg magadtól:

„Mi lesz az eredménye annak, ha semmi nem történik ezzel a feladattal?”

A válasz nagyon egyszerűvé teszi a döntést számodra.

És ha igazán őszinte vagy magaddal, akkor észre fogod venni, hogy a feladatok 20-30 %-át, amellyel most még az időd töltöd: egyáltalán nem kellene elvégezned!

2. Delegálni

A delegálás művészetét úgy lehetne meghatározni, hogy megtalálod azokat a személyeket, akik abban erősek, amiben Te gyenge vagy.

Azzal érdemes foglalkoznod, amiben a legjobb vagy.

Nem érdemes olyan feladatokat is felvállalnod, amelyekben nem vagy elég jó, nem elég izgalmasak számodra, vagy egyszerűen utálod őket elvégezni.

Akkor leszel a legboldogabb, ha az erőd és energiád azokra a dolgokra fordítod, amiben természetes adottságaid vannak. Olyasmire, amelyek „veled születettek”, és imádod csinálni.

Érdemes ezt a szabályt az otthonodban, és a munkádban is bevezetned. Gondold végig, mi az, amit nem szeretsz csinálni, és szívesen adnád át olyanoknak, akik pont ezt a feladatot imádják a legjobban?

Mivel ezekkel a feladatokkal már nem foglalkozol, azoknak a feladatoknak tudod áldozni az időd, amelyekben igazán erős vagy, jó vagy, és szereted csinálni.

Ha lenne választási lehetőséged, nem lennél sokkal boldogabb, ha ezt megtehetnéd?

Tényleg, mi akadályoz meg abban, hogy már most is megtehesd?

3. Megsokszorozni

Volt már, hogy azt kívántad, bárcsak lenne egy klónod? Vagy akár kettő is?

Biztos vagyok benne, hogy voltak már nehéz pillanataid, amikor ez Neked is eszedbe jutott!

Ahhoz, hogy több pénzt keressünk, vagy több szabadidőnk legyen, érdemes megsokszorozni, amit csinálunk. De hogyan?

A legtöbben azért nem vágnak bele ebbe, mert azt gondolják: „úgysem fogok olyan embert, olyan segítséget találni, aki olyan jól végzi ezeket a feladatokat, mint én”.

A legszebb a dologban azonban az, hogy nem is kell.

Különböző embereket találhatsz a különböző feladatokra. Olyanokat, akik speciális feladatokat képesek megoldani legalább annyira, mint Te.

Lehet, hogy 3-4 emberre is szükséged lesz, akire a különböző feladataidnál támaszkodhatsz majd. Fontos, hogy ezek az emberek hasonló értékrenddel rendelkezzenek, mint Te. Érdemes körülnézni, hogy kik azok az emberek, akik legalább olyan jók tudnának lenni az adott feladatokban, mint Te, sőt esetenként még jobbak is. És ez érvényes az otthoni feladataidra éppúgy, mint a munkahelyiekre.

Elsősorban mindig arra törekedj, hogy azt a munkát végezd el, amiben jó vagy, amihez értesz, amit szeretsz csinálni.

Amit nem szeretsz, ahhoz pedig keresd olyan emberek társaságát, segítségét, akik pont azt szeretik, ami Neked a legnagyobb nyűg.

Ezt a 3 egyszerű stratégiát már ma elkezdheted alkalmazni. Segíteni fognak abban, hogy egyensúlyban tarthasd a munkád és a személyes családi életed.

Belegondoltál már, mennyi stressztől kímélheted meg magad, ha egyszer ezeket a stratégiákat alkalmazni kezded?

És, ha úgy érzed, hogy még így is a fejedre nőnek a feladatok, és nem tudsz nemet mondani arra, amire valójában mélyen legbelül szeretnél, akkor itt tudok Neked személyesen is segíteni.