Szerinted is „zöldebb a szomszéd kertje”?

 

Mit jelent több feladatot végezni egyszerre? A maximalizmus csapdái

Angolul a sok feladat egyszerre végzésére külön szó van: multitasking.

Magyarul még szavunk sincs rá.

Nem hiszem, hogy azért, mert a mai világban nem kellene egyszerre rengeteg mindennel foglalkoznunk.

Különösen a dolgozó anyáknak.

Inkább azt sejtem, talán azért, mert még azt sem vesszük észre, és tudatosítjuk magunkban, hogy ez a jelenség létezik.

Egyszerűen csak robotpilóta üzemmódban éljük a mindennapjainkat mélyebb odafigyelés, és figyelem nélkül.

Te is ilyen vagy?

Persze azt is mondhatjuk ilyenkor: ha egyszerre egy időben több feladatot elvégzünk, sokkal gyorsabban haladunk a dolgainkkal. Három projekten dolgozunk egyszerre a munkahelyünkön, otthon mesélünk az egyik gyereknek, és közben társasozunk a másikkal, közben megy a mosógép, és főzünk, miközben már a következő feladaton pörög az agyunk.

De melyik feladatra is figyelünk igazán?

És persze mindezt a maximalizmus elérésének hiú ábrándja nevében.

Mert így mindenben egyszerre tudunk teljesíteni.

De álljunk itt meg egy pillanatra!

Maximalizmus és multitasking
Maximalizmus és multitasking

Hogyan sorvasztja el az eredményeid, a kapcsolataid, ha a maximalizmus csapdájába esel, és sok feladatot akarsz elvégezni egyszerre?

Figyeljük meg: ha arra kényszerítjük magunkat, hogy sokfelé figyeljünk egyszerre (abban a hitben, hogy így mindennel gyorsabban végzünk), hogyan befolyásolja ez az elért eredményeinket, a kapcsolatainkat, az általános egészségünket, és a boldogságunkat?

Ha azt szeretnénk elérni, hogy a tudatos és tudattalan elménk is támogasson bennünket abban, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az életünkből, akkor abban részt kell vennie a testünknek, és az elménknek is.

Ez valójában egyszerűbb, mint gondolnád: egyszerre egy feladatra szabad csak a figyelmed irányítani. Ilyenkor az agyunk is képes teljesen részt venni a folyamatban, a testünk pedig képes teljesen érzékelni a környezetében történő dolgokat, embereket, és helyzeteket.

Példaként képzeld el a következőt. Egy fitneszteremben gyakorolsz. Melletted épp egy üzletember edz, fülén telefonnal, és az ügyeit intézi. Jobbról melletted egy hölgy a futópadon fut, és egyedül a sebességére figyel.

Szerinted hogy érzi éppen magukat a testük?

A férfi agyának meg kell osztania magát a futópad, és a beszélgetés között. A nő teste, és agya egyaránt kizárólag a futás hatékonyságára koncentrál. Minden izmához képes elegendő oxigént juttatni. Az agya tökéletesen képes követni a teste gyakorlatait, és információkat tárolni a jövőbeli teljesítményhez, és optimális működéshez.

Nagy valószínűséggel a férfi gyakorlatai nem lesznek ilyen hatékonyak, és így végül a testük is más eredményre fog jutni.

A nő teljesítménye valószínűleg növekedni fog, míg a férfié jó esetben szinten marad.

Van egy közmondás: „Amint vetsz, úgy aratsz.”

Azaz: annyit kapsz vissza, amennyit egy tevékenységbe belefektettél. Amennyi koncentrált figyelemmel, odafigyeléssel fordultál a feladat felé.

Ha az 40 % volt, akkor nem lepődhetsz meg majd azon, hogy az eredményed is kb. 40 %-os lesz.

Nos… gondold végig, azok közül, amiket mostanában megpróbálsz egyszerre elvégezni, melyikről szeretnéd, ha csak 40 %-os eredményt érnél el?

Ráadásul, ha valamire intenzíven figyelünk, hamarabb el tudjuk végezni.

Látszólag, gyorsabban megvagyunk mindennel, ha egyszerre csináljuk.

Ezzel azonban nemcsak becsapjuk, de alaposan el is fárasztjuk magunkat. Miközben még csak a kívánt eredményt sem tudtuk elérni…

Az agy lényegesen gyorsabban, és hatékonyabban tud működni, ha egyszerre csak egy dologra figyelünk.

Multitasking a kapcsolatainkban?

Tavaly, mikor nyaralni voltunk, és családostul fagyizni mentünk, láttam egy párt. Ők is fagyizni indultak, és a cukrászda teraszán üldögéltek egy asztalnál, szemben egymással, fagyival a kezükben. Mindkettő előtt egy-egy laptop. Percekig néztem őket, mire egymáshoz szóltak, és kiderült, hogy nem magyarok. Eljöttek külföldre nyaralni, hogy egymással töltsék az idejüket, és hosszasan csak a laptopjaikat bámulták beszélgetés helyett…

De ilyen jeleneteket azt hiszem, egyre gyakrabban látni mindenfelé.

Aztán frusztráltan panaszkodunk a barátainknak, és ismerőseinknek:

  • „Mert nem tölt velem elég időt.”
  • „Nem figyel rám.”
  • „Nem vagyok neki elég fontos.”

Ilyenkor lehet, hogy nem is az együtt töltött idő mennyisége, vagy a figyelem hiánya a valódi probléma.

Sokkal inkább a több feladatra egyszerre figyelés az, ami elvág minket a saját tapasztalatainktól. Az, hogy egy csomó mindent egyszerre akarunk „letudni”.

Mi történne, ha ilyenkor kikapcsolnánk a telefont? Az internetet? A számítógépet? A TV-t?

Az elménk, és a testünk képes lenne a mélyebb kapcsolatot is megtapasztalni a körülöttünk élőkkel.

Más szavakkal: teljesen, és tökéletesen megtapasztalhatnád, hogy valójában mennyire teljes a saját életed, és a valóságban milyen zöld a saját füved már most is.

Ehhez nem kell rengeteg feladatot egyszerre elvégezni, vagy a maximalizmus illúzióját kergetni.

Egy kis figyelem, és odafigyelés magadra, és az éppen adott feladatodra elég.

Szóval, legközelebb, mikor arra gondolsz, mennyivel “zöldebb a fű a másik kertjében”, állj meg egy pillanatra, és kérdezd meg magadtól: arra figyeltem-e, hogy itt az orrom előtt, ahol épp megyek, milyen zöld a fű?

  • A telefont kikapcsolva figyelsz a családodra?
  • Mikor beszélgettetek utoljára úgy, hogy a háttérben nem szólt a rádió, vagy a tévé?
  • Mikor valaki a munkahelyeden hozzád szól, közben a leveleidet olvasod, vagy valami mást csinálsz, miközben „rá figyelsz”?

Ha tudatosan figyelsz ezekre a helyzetekre, akkor egyre gyakrabban megengedheted a testednek, és az elmédnek, hogy teljesen részt vegyen, és megtapasztalja azt, hogy milyen zöld is lehet a saját kertedben a fű.

 

Elgondolkodtál már rajta, hogyan változna meg az életed, ha képes lennél egyszerre csak egy feladatra figyelni, és csak utána haladni a következővel? Mennyi stressztől szabadulhatnál meg ezáltal?

 

Szeretnél megszabadulni a túl sok feladat egyszerre végzésének terhétől?

Jelentkezz Anyamentő Egyéni Foglalkozásokra.