Te is érzed néha úgy, hogy a családod inkább teher, mint áldás?

 

Néha vannak nehéz pillanatok. Senki nem biztatott korábban sem azzal, hogy a családi élet fáklyás menet lesz. Persze lehet, hogy Te mégis titkon reménykedtél benne, hogy „majd Te megmutatod mindenkinek”.

Te tudod jól (sőt, másoknál jobban) is csinálni.

Kialvatlan napok

Most meg itt vannak helyette a fáradt, kialvatlan napok, amikor úgy érzed, képtelen vagy a türelem legkisebb szikráját is felvillantani. A legapróbb dolgokon is felkapod a vizet, és semmi nem úgy sül el, ahogy szeretnéd.

Van egy csomó elvárásod magaddal, és a családoddal szemben, de valahogy mégsem mennek olyan olajozottan a dolgok, ahogy kellene.
A háztartás szalad, a mosogatóból, és a szennyes tartóból ömlenek ki a koszos edények és ruhák, a padló sem makulátlanul tiszta, a párod türelmetlen és veszekszik (vagy te veszekszel vele), a gyerekek meg visongva rohangálnak a lakásban, vagy leckeírás helyett intenzíven a plafont bámulják.

Neked vacsorát kellene nekik adni, miközben jártányi erőd sincs már a munkanap végére.

A család egy nehezen cipelt kötelesség?

Ilyenkor bizony nehéz azt érezni, hogy a család akármilyen szempontból is áldás lenne az életünkben.

Sokkal inkább régen vállalt, és nehezen cipelt kötelesség.

De ha ezt gondoljuk róla, hamarosan még lelkiismeret furdalással is tetézni fogjuk amúgy sem kicsi fizikai és lelki terheinket.
Hiszen egy anya, akinek a „család motorjának”, a „tűzhely őrzőjének” kellene lennie, hogy gondolhatja egyszer is a családtagjairól, hogy terhet jelentenek a számára?
Pedig néha (bűntudat ide, vagy oda), valóban pokolba kívánnánk szeretett családtagjainkat. De lehet, hogy ezt még magunknak sem mernénk soha bevallani… Hiszen az elvárások, a társadalom, a saját mércénk szerinti értékek…

És még sorolhatnánk az indokokat, hogy miért nem szabad, sőt tilos az anyáknak ilyesmire gondolniuk, vagy hasonlót érezniük.
Ha mégis eljutottál már odáig, hogy legalább felismered ezeket az érzéseidet, és be mered magadnak vallani, sőt változtatni szeretnél rajtuk …

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan lehet a „teherből áldás”, és van elég bátorságod, hogy Te magad is változtass ezen, akkor itt a helyed.

Információkat, és megoldási lehetőségeket fogsz kapni, hogyan tehetsz magadért. Akár már ma.

A család teher, vagy áldás?
A család teher, vagy áldás?