Fejleszthető az önbizalom, ha kevés van belőle?


Úgy érzed, alacsony az önbizalmad?

Egészen biztos, hogy az önbizalmadon érdemes javítani például olyankor, amikor szinte folyamatosan azon aggódsz: hogy nézel ki, mit mondasz, mit teszel, hogyan mozogsz, és főleg, mit fognak ehhez mások szólni.

Az alacsony önbizalom legfontosabb jele mégis az, aminek a legtöbb ember nincs tudatában: a belül zajló folyamatos önkritika, és kritizálás mértéke. Minél többször ítélkezünk magunkban magunk felett, annál kevesebb önbizalmunk lesz. Annál kevésbé hisszük el magunkról, hogy bármire is képesek vagyunk, amire valójában belül vágyunk.

Kérdések az önbizalom feltérképezésére

  • Ha magadra nézel, akkor a szemed mindig a szépséghibáidon akad meg? Azokon a dolgokon, amiket nem szeretsz magadban? Vagy amivel valamilyen okból mindig elégedetlen vagy?
  • Ha másokkal beszélgetsz, gyakran gondold azt, hogy ők okosabbak, vagy jobbak, mint te?
  • Gyakran jut eszedbe, hogy vajon mit gondolhatnak rólad mások, és hogyan tudsz megfelelni azoknak az elvárásoknak? Sőt, még gyakrabban jut eszedbe, hogy egyáltalán nem is tudsz megfelelni mások elvárásainak?

Az igazság az, hogy a megjelenéseden, a kiállásodon az fog a legtöbbet segíteni, ha jól érzed magad saját magaddal kapcsolatban. Ha van elég önbizalmad, és hiszel magadban a hibáidtól, a külső elvárásoktól, vagy a saját kinézetedtől függetlenül.

De mi az önbizalom?

Mindenkinek van egy általános elképzelése arról, mit is jelent az önbizalom.

De az önbizalom mégiscsak több annál, hogy „vajon mit gondolnak rólunk mások”.

Az önbizalom sokkal inkább azt jelenti, hogy képes vagy feltétel nélkül szeretni és elfogadni magad, megérted, és erősíted a saját értékeidet, és mindig a szíved szavát követed, miközben a világ iránt is nyitott maradsz.

Nagyon sokan nem reális módon hasonlítgatják magukat másokhoz. Ettől elbizonytalanodnak, és kevésbé vonzónak, vagy fontosnak érzik magukat. Hiszen „mások úgyis jobbak”.

Az egészséges önbizalom egyben azt is jelenti, hogy képesek vagyunk felismerni: senki mással nem állunk versenyben.

Anélkül éljük az életünket, hogy azon aggodalmaskodnánk: mit gondolnak rólunk mások, és egyáltalán nem bántjuk magunkat amiatt, amiben úgy érezzük, kevesebbet nyújtunk az optimálisnál. Az az egészséges, ha magaddal szemben őszinte vagy abban, hogy miben kell fejlődnöd, vagy milyen célokat szeretnél kitűzni az önmegvalósítás érdekében.

Egyben fontos az is, hogy felismerd: az értéked nem az határozza meg, hogy mi mindent teljesítettél már eddig, hanem az, hogy hogyan éred el a céljaid, és egyáltalán mit jelentenek számodra a fontos célok.

Az önbizalom az, amikor felismered és megéled, hogy úgy vagy értékes, ahogy vagy.

Ha sugárzol, mások észre fogják venni a magabiztosságod. És egy ilyen személyiségnél nincs vonzóbb. Ha jól érzed magad, attól jól is fogsz kinézni. És a boldogságod fogod a környezetedre is sugározni.

Ilyenkor az önbizalom mindenben megnyilvánul, amit csak teszel: ahogy sétálsz, ahogy beszélsz, ahogy magaddal törődsz, és ahogy másokkal beszélgetsz. Egészséges önbizalommal Te választod meg azt is, hogyan lássanak mások. Ilyenkor sokat törődsz magaddal, és elfogadod (talán még szeretni is tudod) mindazt, amit nem tudsz megváltoztatni magadban.

Az egészséges önbizalomban az a legszebb, amikor belső motivációt érzel arra, hogy változz, és javíts a tulajdonságaidon. Nem azért változol, mert olyan akarsz lenni, mint mások, vagy különösebben meg akarsz nekik felelni.

Sokkal inkább önmagadért teszed ezt. Mert tudod, hogy érdemes vagy rá!

Hogyan lehet eljutni az egészséges önbizalomhoz?

A baj valójában nem az, hogy nem hiszel magadban, és ezért hiányzik az önbizalmad.

A baj valójában mindig az, hogy „vesztesnek” hisszük magunkat. Olyannak, aki nem tud felülkerekedni az adott problémáján. Abban nem hiszünk, hogy meg tudjuk oldani a dolgokat. És ha megoldottuk, jól oldottuk meg.

A három fő ok, amiért kevés az önbizalmunk:

  1. Hiányzik a pozitív visszatükrözés
  2. Hiányzik a kellő tapasztalat
  3. Hiányoznak a napi önbizalom erősítő gyakorlatok

 

Fejleszthető az önbizalom, ha kevés van belőle?
Fejleszthető az önbizalom, ha kevés van belőle?

Először: találj valakit, aki a szeretetét tükrözi vissza rád.

Olyan valakit keress, aki már azelőtt is hitt benned, mielőtt te hittél volna magadban. Minden sikeres, és önbizalommal teli embernek van ilyen „Szeretettel teli tükre”, aki már azelőtt is bízott benne, mielőtt ő bízott volna magában.

Az sem baj, ha gyerekkorodban nem volt ilyen „szerető tükröd”. Most még mindig találhatsz valakit.

Minél többször kövess el hibákat! Hiszen annál több tapasztalatot szerezhetsz, hogy mi működik, és mi nem.

Bízz az ösztöneidben! Az ösztönök (ahogy az izmok is) csak akkor erősödnek, ha használjuk őket. Minél többet hallgatunk rá, annál erősebben fog működni.

A napi önbizalom növelő gyakorlatokhoz pedig kiváló segítséget tudok javasolni itt:

Önbizalom-növelő program

Vagy itt:

Tökéletes Anyák Lehetetlen Küldetése

De segíthet az is, ha megtanulod az EFT-t az egyik tanfolyamunkon, és bármikor alkalmazhatod, amikor úgy érzed, hogy csökken az önbizalmad.

Ingyenes EFT bemutató előadást

tart Takács Péter a 13. ker., Visegrádi u. 60-ban. Szeretettel várunk mindenkit, aki az utóbbi időben gondolkodott már azon, hogy ha tehetné, szívesen csökkentené a stresszt az életében!