Tudtad, hogy a nyaralás sokkal több stresszel járhat, mintha dolgoznál?

 

Néha (vagy gyakran?) nem sikerül olyan jól kipihennünk magunkat a nyaralás alatt, mint ahogy azt szerettük volna, ahogy előre elterveztük.

Mindent meg kell szervezni, mindent meg „kell” nézni, mindent ki „kell(ene)” pihenni.

Ráadásul a családdal a „nyakunkon”.

Felfrissülve visszatérni a munkába? Vagy mégsem?

Az angol Institute of Leadership and Management (Vezetői és Menedzsment Intézet) felmérést végzett, amelyben 2500 menedzsert kérdeztek meg a hosszú nyári szabadság idejük alatti szokásaikról.

  • A felmérés szerint a dolgozók negyven százaléka tér vissza sokkal stresszesebben a munkahelyére nyaralás után, mint amennyire előtte volt. (Elég aggasztó arány…)
  • A megkérdezettek 90 %-a aggódott azon, hogy milyen e-mailek százai fogják újra várni.
  • Egy harmaduk még a szabadság ideje alatt is dolgozik, hogy lépést tudjon tartani megterhelő mindennapi munkájával.
  • A szabadságidő alatt dolgozók 80 %-a rendszeresen válaszolt az e-mailjeire a mobiltelefonján, 50 %-uk telefonált munka ügyben ebben az időszakban, és 10 % még a munkahelyére is beugrott.

Úgy tűnik, elmúltak azok az idők, amikor az emberek meg tudták szakítani két hétre a kapcsolatukat a munkával, és teljesen kikapcsolódhattak.

Már a szabadság ideje alatt is főszereplője az életünknek a munkahelyi stressz.

Miközben a technológia segítségével egyre könnyebben dolgozhatunk távolról is, ugyanakkor ez egyre nehezebbé teszi, hogy kikapcsoljunk, és kikapcsolódjunk. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet sem teszi lehetővé, hogy túl messzire távolodjunk a munkánktól.

A tanulmány szerint általában két napra és 17 órára van szükség a szabadságidőből, hogy teljesen el tudjunk szakadni a munkától, és a munkahelyi stressztől.

De a megkérdezettek 10 %-ának egy hétig is eltartott, mire úgy érezte, hogy teljesen stressz mentessé vált, és végre „szabadság üzemmódba” kapcsolt.

Elég feltűnő, hogy ennyire sok munkavállaló válik a szabadság idő után stressz terhesebbé, mint előtte volt.

Ez a szorongás nagy valószínűséggel a hatalmas munkamennyiségeknek köszönhető, amire a munkába visszatérésünk után számítunk. És a félelemnek, hogy mi minden vár ránk, mikor ismét megérkezünk.

 

Munkahelyi stressz még nyaraláskor is
Munkahelyi stressz még nyaraláskor is?

Tippek a szabadság alatti, és a visszatéréskori stressz csökkentésére:

  • Megfelelően add át a munkád a kollégáidnak, érthető útmutatásokkal, hogy mi mindent kell megtenniük a távollétedben
  • Automatikusan csoportosítsd az e-mailjeid: sürgős, és nem sürgős kategóriákba
  • A fontos üzleti partnereid, és kapcsolataid tájékoztasd, hogy szabadságon leszel, így biztosítva, hogy ne küldjenek Neked e-mailt
  • Csökkents a kapcsolatod az irodával. Ha mindenképpen muszáj, akkor naponta csak egyszer ellenőrizd az e-mailjeid.
  • Először a kollégáiddal találkozz a visszatérésed követően, ahelyett, hogy az e-mailjeidet nézed meg először.

Elszakadni az internet világától? Hogyan?

Egyre több ember számára válik meghatározóvá a munkában, és a szabadidő eltöltésében is az internet használata.

Nem kétséges, hogy az okostelefonok, laptopok, tabletek világában a kommunikáció egyre könnyebbé válik. Egyre könnyebben utolérhetőek vagyunk bárhol a világon. És minket is egyre könnyebben megtalálhatnak.

De…

Ahogy ezeket a technológiákat használjuk, az egyre gyakrabban hasonlít valamilyen függőségre. A technikai eszközök és kütyük nélkül elveszettnek érezzük magunkat. Az internet, és az állandó kapcsolat nélkül is.

Ezeket a technológiai eszközöket, és kütyüket nagyon nehéz kikapcsolnunk, és még egy rövid időre is megválnunk tőlük!

2010-ben kutatók 10 ország 1000 diákját kérték meg, hogy kapcsolják ki az elektromos kütyüiket 24 órára.

A diákok ismételten a „függőség” szót használták, hogy leírják az érzéseiket az elektromos kütyük használata nélküli időszakban.

A kutatók megállapították, hogy a „függőség a médiáktól ugyan klinikailag nem diagnosztizált, de a sóvárgás valóságosnak tűnik, ahogy a hozzá kapcsolódó szorongás, és depresszió is”, amely az elektronikai eszközök használatának hiányával együtt járt.

A technológia tulajdonképpen „vegyes” áldásnak tekinthető.

Miközben folyamatosan kapcsolatban maradhatunk a munkánkkal, és az otthonunkkal is, könnyebben mehetünk vakációra, hatalmas nehézségekbe ütközik, hogy el tudjunk szakadni az otthoni és munkahelyi stressz tényezőktől, az e-mailektől, az interneten keresztüli szórakozásunktól. És igen, a munkától is.

A stressz érzése még növekedhet is az ilyenkor a távollétünkben egyre csak növekvő e-mail, és hangposta üzenet hegyektől.

Ezért nagy jelentősége van annak, hogy tudatosan tervezzük meg a nyaralásunkat.

Hogy minél kipihentebben, és stressz mentesebben térhessünk vissza a munkába, ahelyett, hogy folyamatosan az otthagyott, el nem látott, és hamarosan ránk szakadó feladatokon őrlődnénk, és rágódnánk.

Vagy pedig mindenhova magunkkal „cipelnénk” a feladatainkat laptopon, tableten, vagy okostelefonon.

Vagy csak a gondolatainkban, és érzéseinkben hurcolnánk magunkkal a munkahelyi stresszt, miközben az eredeti terv az volt, hogy végre kipihenjük magunkat.

Hogy hogyan tudod tudatosan megtervezni a nyaralásod, itt írtam korábban:

Hogyan lehet elkerülni a nyaralás miatti stresszt?

Neked is van, ami stresszt okoz nyáron? Hiába van itt végre a nyári szünet?

 

Az EFT is segíthet a stressz csökkentésében

Természetesen az EFT rendszeres alkalmazása is nagy segítségünkre lehet a szabadság alatti stressz csökkentésében.

Segít abban, hogy egy kicsit hamarabb ki tudjunk kapcsolni, és tényleg elég hatékonyan el tudjunk szakadni a munkánktól. És közben arra tudjunk fókuszálni, amit már olyan régóta terveztünk, amiről már olyan régóta álmodtunk.

Segít jelen lenni a nyaraláskor is a saját életünkben, és az adott pillanatokban.

A következő mondatok segíthetnek ebben:

„Annak ellenére, hogy izgulok / stresszelek / ideges vagyok, hogy mi vár rám otthon, azt választom, hogy elengedem ezt a feszültséget.”

„Annak ellenére, hogy nem tudom elengedni a munka miatti idegességemet, azt választom, hogy egyre nyugodtabb vagyok.”

„Annak ellenére, hogy tele vagyok feszültséggel, és stresszel, azt választom, hogy egyre jobban képes vagyok arra figyelni, ami itt, és most történik velem, és egyszerűen csak élvezem a pillanatot.”

 

Ha hatékonyan szeretnél megszabadulni a munkahelyi stressz okozta kényelmetlenségektől, feszültségektől, itt tudok Neked ebben segíteni:

Anyamentő Egyéni Foglalkozások