Hogyan találhatod meg a saját belső, személyes célod 4 egyszerű lépésben?

 

Te tudod, mi a saját, legbelső személyes célod? Mit szeretnél elérni az életben, a munkádban, a karrieredben, a családi életedben, a gyerekeiddel kapcsolatban?

Mi jelenti számodra azt, hogy eredményes életet élsz? Milyen elvárásokat támasztasz magaddal szemben?

Ha tisztában vagy azzal, hogy mik a személyes céljaid, és mit szeretnél a munkahelyeden, a munkádban, vagy általában az életedben elérni, akkor könnyebben leszel képes sikereket, és eredményeket elérni. A kudarc elkerülése nagyobb valószínűséggel biztosított számodra.

A személyes célok tudatában könnyebben fókuszálhatsz az igazán fontos dolgokra a munkádban, és ez képes a megfelelő sínen tartani téged (akár a munkahelyeden, akár otthon).

A saját, belső személyes céljaid útja
A saját, belső személyes céljaid útja

De hogyan tudod meghatározni, melyek a saját legbelső, személyes céljaid?

A legjobb, ha egyetlen, frappáns mondatban megpróbáljuk összefoglalni mindezt. Ezzel megkönnyíthetjük a dolgunkat.

Nem kell, hogy hosszan, és unalmasan próbáld másoknak, vagy magadnak elmagyarázni a személyes céljaid, és hogy mit szeretnél elérni. Ezeknek sokkal inkább életteli, vibráló, rövid kijelentéseknek kell lenniük, amelyek képesek megadni számodra az irányt.

Hívhatnánk őket egyszerűen „iránytűknek” is.

De figyelem! Probléma lehet azzal, ahogyan meghatározzuk magunknak ezeket a célokat. Hiszen olyan sokan, olyan sokfélét beszéltek már a célokról, nem? Sőt, gyakran azt sem vesszük észre, ha olyan szavakat használunk a céljainkra, amelyek nem a sajátjaink, és semmi különösebb, mélyebb jelentést nem hordoznak számunkra, csak gyakran hallottuk őket. Pl.: „le akarok fogyni”, „többet akarok keresni”, „találni szeretnék egy párt”.

Az alábbi néhány lépés segít, hogy megtaláld a saját belső, személyes célod legjobban kifejező mondatot, amellyel képes vagy a magad számára fenntartani az életed különböző területein olyan fontos fókuszt.

A személyes célok meghatározásának kérdései

1. MIT szeretnél, vagy szeretsz a leginkább végezni? Mi az, ami igazán szenvedéllyel, jó érzésekkel tölt el?

Itt a személyes célok meghatározásához a rengeteg dolog közül, amivel foglalkozol azt a két-három szót érdemes megtalálni, amelyek valóban kifejezik azt a tevékenységet, amelyet éppen végzel, vagy amivel a leginkább szeretsz foglalkozni.

2. KINEK végzed mindezt? Vagy KINEK szeretnéd végezni mindezt?

Itt meghatározhatod a kívánt, vagy valós személyek típusát, személyiségét, vagy földrajzi helyzetét is. Érdemes pontosan végiggondolni, és lehatárolni, hogy kik azok az emberek akiknek, akikért dolgozol (és ez nem mindenki, nem „a világ”, csak egy pár ember, akiknek közös jellemzőik vannak). Magadon kívül, kikért szeretnél tenni valamit? Ahogy ezt végiggondolod, azt is érdemes megfontolni, hol húzódnak a reális, valós határaid? Annak érdekében, nehogy túlvállald magad.

3. Mik a meghatározó, iránymutató értékeid a személyes céljaid eléréséhez?

Ez az egész folyamat legfontosabb eleme. Miért végzed azt a munkát, amit végzel? Mi az, ami neked fontos benne? Valószínűleg nehéz lesz egy (vagy maximum két) iránymutató értéket kiválasztanod, mégis megéri ezt megtenni. Ezek az iránymutató értékek fogják meghatározni számodra, milyen szolgáltatás, vagy munka az, amit még szívesen elvégzel, és mi az, amit már nem. Ezek fognak téged előre mozdítani a személyes céljaid felé, ezek fognak motiválni, ezekért érdemes valamilyen munkát végezni hosszabb távon.

4. Mi fogja a SIKEREDET MÉRNI a személyes céljaid elérésénél?

Honnan fogod tudni, hogy elérted-e, amit szerettél volna? Mi lesz a mutatója annak, hogy sikered van a személyes céloddal? A sikert valami olyasmi fogja megmutatni, ami összhangban áll az iránymutató értékeiddel.

Ha például az a személyes célod, hogy valamilyen módon segíts másokon, akkor a sikered érdemes nem megkeresett pénzösszegben mérni, hanem inkább azzal, hány mosolygós ember vesz körül. A belső, személyes célokkal kapcsolatban mindig jobb, ha nem pénzösszegben, vagy gazdasági célok elérésében próbálod meghatározni.

A siker mérését ne éves, hanem negyedéves „falatokra” bontsd. Mi az, amit ennyi idő alatt reálisan el tudsz érni, és a következő negyedévben újra megismételni? Ez abban segít, hogy még élesebben, és könnyebben fókuszálj a valódi céljaidra.

A személyes célok meghatározásához vezető lépések

Ha minden kérdésre találtál egy-két szavas válaszokat, akkor következik az igazi feladat. A következő gyakorlat fantasztikus karrier, vagy önbizalom erősítő lehet, és segít tisztábban észrevenni a lehetséges jövőbeli életed, és munkád irányait.

1. Írd fel a fenti kérdésekre a válaszaid egy papírra.

Minden kérdésre csak egy-két szót írj. Először írd le minél több ötleted, és utána válaszd ki közülük minden kérdésnél azt, amelyiket a legfontosabbnak érzed.

Gondold végig minden szónál: mit jelent pontosan számomra ez a személyes cél? Mit érzek, amikor erre a kiválasztott szóra gondolok?

Azokat a szavakat tartsd meg, amelyek a legjobb érzéseket keltik benned.

2. Állítsd össze mondattá ezeket a személyes célokat

Ha megtaláltad a számodra legmegfelelőbb szavakat, akkor állítsd össze őket egy mondattá. Egyelőre ne szerkessz a mondaton. A lényeg az, hogy minden egyes szóval egyenként is elégedett legyél.

3. Szerkeszd meg a mondatot

A harmadik lépésben szerkeszd át a mondatot érthető, egyértelmű, jól hangzó mondattá.

4. A mondat tesztelése

A kitalált mondatnak két teszten kell átmennie: a „lift-teszten”, és az egyediség teszten.

A „lift-teszt” azt jelenti, hogy el tudod-e mondani a mondatod 30 másodperc alatt: annyi idő alatt, amíg a lift a célállomására ér. Fel tudod-e ennyi idő alatt egy teljesen idegen érdeklődését kelteni azzal, amit csinálsz?

Azaz: elég egyszerű-e, nincs-e benne túl sok szakszó, vagy értéket közvetítő szó? Tesztelheted ezt a mondatot olyan embereken, akikről tudod, hogy nem értenek a Te szakterületedhez.

Az egyediség tesztnél a következő kérdést kell feltenned magadnak: bárki más is elmondhatná ugyanezeket a mondatokat, aki az én szakterületemen dolgozik, vagy aki olyan élethelyzetben van, mint én?

A legjobb, belső személyes célokat meghatározó mondatok mindkét teszten átmennek. Az ilyen hatékony mondatok nagyon erőteljes eszközei annak, hogy a munkádban, a karrieredben, annak lehetséges irányaiban előre mozdítson, vagy az önbizalmad erősítse.

 

Amikor megtaláltad a megfelelő mondatot, lehet, hogy elsőre túl félelmetesnek, ijesztőnek, vagy nehéznek tűnik, hogy képes legyél megvalósítani. Ilyenkor gondolj arra, ez a mondat fog közelebb vinni ahhoz, hogy elégedett, és sikeres életed legyen.

És ez nem nehéz, hanem a legkönnyebb dolog számodra!

Eddig bizonyára sokszor gondoltál arra, hogy ezeknek a céloknak az elérése lehetetlen, vagy túl nehéz.

Mi lenne, ha ez lenne az az év, amikor másképp gondolsz rá? Ez lesz az az év, mikor egyszerűen és könnyedén csak magadhoz öleled azokat a belső, személyes céljaidat, amelyeknek az elérését eddig lehetetlennek, vagy nagyon nehéznek gondoltad, de ezentúl úgy gondolsz majd rá, mint a legkönnyebb személyes célodra a világon?

Mi lenne, ha így gondolnál ezentúl ezekre a céljaidra: azért fognak a legjobban megbecsülni mások, aminek az elérése a legkönnyebb számomra?

A saját belső, személyes célodról szóló mondatot kiteheted annak a falitáblának a közepére, amelyről ebben a cikkben volt szó. Elegendő időnként ránézned, és elgondolkodni rajta, hogy még mindig ugyanezt az irányt érzed-e megfelelőnek az életed, munkahelyed, karriered, és önbizalmad alakulása szempontjából. Ha nem, érdemes rajta egy kicsit alakítani.

Mindig rajtad áll, hogy mit tekintesz iránymutatónak a belső, személyes céljaid elérése szempontjából. És mi az a munka, karrier, életfeladat, ami a legnagyobb személyes megelégedettséggel fog téged eltölteni?

 

Ha úgy érzed, hogy szeretnél segítséget kapni ahhoz, hogy megtalálhasd ezeket a saját belső, személyes céljaidat, amelyek igazán kiteljesítenék az életed, akkor itt tudsz jelentkezni az Anyamentő Egyéni Foglalkozására.

Ha bővebben szeretnél tájékozódni a foglalkozásokról, akkor ezt itt találod meg:

Anyamentő Egyéni Foglalkozások

 

Ha megveszed ezen termékek valamelyikét bitosan segíteni fog személyes céljaid elérésében: