Neked sem működnek az újévi fogadalmak? Mi lehet ennek az oka?

 

Vajon hányszor fordult elő már veled is, hogy újévkor egy sor dolgot megfogadtál, min fogsz változtatni a következő évben, aztán a sok-sok fogadalom mégsem lett eredményes? Mindenáron teljesíteni akartál, de mégis kudarc lett belőle? Valahol útközben feladtad. Persze csak azért, hogy majd a következő évben újra megtehesd ugyanazokat a fogadalmakat…

Hányszor történt meg veled, vagy az ismerőseiddel, hogy ugyanazt a pár kilót lefogytad (aztán gyorsan vissza is híztad)? Vagy ugyanarra a pár hétre újra fitnesz terembe jártak, vagy valamilyen testedzést végeztek? Miközben a testedzés valójában sosem vált állandó, mindennapos szokássá? Újabb és újabb kudarc…

És mi a helyzet a nyelvtanulással? Hány éve ismételgeted magadnak, hogy idén aztán most már tényleg… De aztán mégsem történik semmi…

Ismerősen hangzik, ugye? Nem érdemes rosszul érezned magad miatta, mert ezzel egyáltalán nem vagy egyedül.

Az amerikai Scranton Egyetem klinikai szakpszichológiai újságjának egyik tanulmánya szerint a 20-as éveikben járóknak mindössze 39 %-a éri el minden évben az év elején kitűzött céljait. De az életkorral ez a szám egyre csökken. Az 50-es éveikben járóknak már csak a 14 %-a éri el az éves kitűzött célokat.

Miért kudarc a legtöbb újévi fogadalom
Miért kudarc a legtöbb újévi fogadalom?

Miért nem tudjuk évről évre elérni a kitűzött célokat?

Van néhány oka:

  • Túl nagy az elvárás magunkkal szemben, sokat akarunk egyszerre markolni, aminek nincs realitása. Arról a pontról, hogy éppen semmit sem teszünk magunkért, és az adott cél eléréséért, el akarjuk érni azt a pontot, amikor mindent megvalósítottunk.
  • Mások elvárásai szerint kötelezzük el magunkat. Túl sokat aggodalmaskodunk azon, mit fognak mások gondolni rólunk, nagy bennünk a megfelelési kényszer, ahelyett, hogy azt kérdeznénk magunktól, mi fog engem boldoggá tenni?
  • A kitűzött célról nem gondolkodunk megfelelően. Legbelül nem tettük meg a kellő elköteleződést a változás irányába.

 

Van különbség az újévi fogadalmak, és az igazi célok között?

Hogyan tehetnéd a jövő évedet kivételesen mássá?

Először is: hajítsd a kukába az újévi fogadalmaidat, és gondolkodj el inkább azon, mivel szeretnél egész évben foglalkozni. Az igazi célok úgysem január 1-ével kezdődnek.

Az igazi célok a mindennapjaink részei.

Ehhez először meg kell határoznod a BELSŐ IGÉNYEIDET. Nem azt, amit szerinted mások várnak tőled, hogy meg kellene tenned, hanem azt, ami mélyen legbelül boldoggá tesz. Ehhez szükséged lesz egy kis önismeretre is.

Ha már felismerted, mik ezek a belső igényeid, készíthetsz egy falitáblát képekből: mit szeretnél, hogyan nézzen ki az életed 2013-ban, és a jövőben (akár később is). Ez mindennap emlékeztethet majd arra, amit valójában legbelül szeretnél elérni.

A következő lépés, hogy megkérdezed magadtól: miért? Miért szeretnéd elérni azt, amit kitűztél célnak? Mi a belső motivációd hozzá? Azért akarsz pár kilót lefogyni, hogy jobban nézz majd ki nyáron a strandon, vagy azért, hogy egészségesebb legyél? A megfelelő belső motivációd, válaszod fogja meghatározni az elért sikereidet is.

Végül pedig: vezess naplót. Írd le a céljaiddal kapcsolatos minden sikered, és minden elkövetett hibád is. Keresd a leírtakban a mintákat. A mintákat csak akkor fogod megtalálni, ha észreveszed, mit csinálsz (rendszeresen) rosszul, és elég erős vagy hozzá, hogy ezeken a rossz szokásokon változtass.

Mindezt sokkal egyszerűbb megvalósítani, mint ahogy most, kezdetben gondolnád.

Eleinte kisebb célokat tűzz csak ki, de azoknak belülről jövően légy elkötelezett.

Írd le 5-6 célodat, amit jövőre szeretnél megvalósítani. Ez lehet anyagi, vagy a karriereddel kapcsolatos cél, vagy a barátaiddal, családoddal, párkapcsolatoddal összefüggő cél, vagy éppen spirituális cél is.

A lényeg, hogy ezeket a céljaidat, álmaidat utána kisebb lépésekre tudd bontani. Megvalósítható, könnyen elérhető, reális lépésekre. Ha úgy tekintesz ezekre a céljaidra, mint egy lépcsőre, ami szépen, lassan, a Te ütemedben visz felfelé (ráadásul pont oda, ahova szeretnél eljutni), akkor sokkal könnyebb lesz őket megvalósítani. És közben sokkal türelmesebb leszel magaddal.

Mert tudod, hogy egy nap úgyis odaérsz. Lassan, a saját ütemedben, és lépésenként.

Ha egy-egy lépést megtettél, állj meg, és „élvezd a panorámát egy magasabb szintről”. És csak akkor indulj tovább, ha elég erőt gyűjtöttél a következő (általad meghatározott) lépcsőfokhoz.

Ha közben valamit elrontasz (mert ez is előfordulhat útközben), ne a kifogásokat keresd, egyszerűen csak tudatosítsd, hogy ez történt, vedd észre, hogy miért történt így, és lépj tovább.

Ha már sikerült elérni kisebb sikereket, a nagyobb célok felé vezető ösvényen, a nagy eredmények követni fognak. Inkább próbáld ki a kis lépések útját, mint hogy nagy léptékű fogadalmakat dédelgess minden év kezdetén.

Ha mégis szeretnél fogadalmat tenni, akkor az legyen az, hogy idén (talán kivételesen) kedvesebb leszel önmagaddal és önmagadhoz.

Úgy érzed, szükséged lenne egy kis segítségre, támogatásra, ahhoz, hogy végre tényleg el tudd érni azokat a céljaidat, amiket már annyiszor kitűztél magadnak, de valahogy sosem sikerült tényleg meg is valósítanod?

Az Anyamentő Egyéni Foglalkozásokon tudok Neked segíteni ebben.