A „gyermeknevelés alkímiája” – hogyan lesz valami látszólag reménytelenből igazán értékes, maradandó?

 

A gyermeknevelés gyakran művészet, nem is az egyszerű fajtából. Zsonglőrködés az idővel, a gyerekek és felnőttek szellemi és fizikai igényeivel.

Varázslat, hogy mindenki az idő lehető legnagyobb részében jól érezze magát a családban. Ezek a feladatok általában az anyának jelentik a legnagyobb terheket és kihívásokat.
Sőt, tovább mennék, a gyermeknevelés nemcsak művészet, hanem igazi alkímia! Igen, alkímia.

Egészen egyszerű, hétköznapi “nyersanyagokból” kell valami maradandót, örök értékűt alkotni. Néha ólomnehéznek, és reménytelennek tűnnek a mindennapi helyzeteink: a gyerek nem hallgat ránk, visszabeszél, kiabál, hisztizik, földhöz veri magát, nem tanul, makacsul nem törődik semmivel, és még hosszan folytathatnám a sort.

Nekünk pedig ezekből a helyzetekből kell kizökkentenünk őt. Ráadásul valahogy úgy, hogy abból tartósan, hosszú távon is tanulhasson.

Bizony, a gyermeknevelés alkímia. Ha sikerül, örök értékű “arany” a jutalmunk. De ahhoz, hogy sikerülhessen végtelen türelemre, és kitartásra van szükségünk.

A gyermeknevelés alkímiája
A gyermeknevelés alkímiája

Segíthet ebben egyáltalán valaki?

Évezredek óta anyának lenni “hagyományos női szerep”. Ösztönből kell(ene), hogy menjen.

De valóban megy ez ösztönből?

Vagy néha, amikor az ember lánya igazán nem érzi magát varázslónak, sokkal inkább egy gyűrött, agyonhajszolt boszorkányra hasonlít, nem lenne jó, ha valahonnan támogatást, és segítséget kapna?

Nem lenne jó, ha valaki segítene a dolgokat a helyére tenni, hogy a kedélyek újra kisimuljanak, és minden megint kiegyensúlyozottan a megfelelő kerékvágásban haladjon tovább?

Ezen a honlapon ebben kaphatsz segítséget több módon is:

Anyamentő Egyéni Foglalkozások

Stresszoldó csomagok

Segítséget nyújthatnak az eddig írt cikkeim is: itt (Cikkek) és itt (Anyamentő Blog)