Gondoltad valaha azt, hogy te majd jobban csinálod, mint a szüleid annak idején?

 

„Azokat a hibákat soha nem akarom (sőt, nem is fogom) elkövetni, amiket az anyám.”
„Nem akarom ugyanazt a gyermekeimnek, amit nekem kellett átélnem. Pontosan tudom, mennyire megnyomorították, megkeserítették a gyerekkoromat.”
„Ha túl aggodalmaskodó volt az anyám, én majd biztosan nem leszek az. Ha túl szigorú volt, akkor én engedékenyebb leszek a gyerekemmel. Ha túl sok mindent megengedett, akkor szigorúbb leszek. Ha nem kaptam meg azt a szeretet, és törődést, amit szerettem volna, én majd sokat fogok törődni velük.”

“Egy biztos: úgy nem fogom csinálni, mert az nekem rossz volt. Majd én megmutatom, hogy lehet ezt jól is csinálni!”

Aztán jön egy pillanat, amikor elveszted a fejed, leszáll a lila köd, és mégsem úgy viselkedsz, ahogy azt évekkel korábban eltervezted. Csapkodsz, kiabálsz, dühöngsz, és olyasmiket vágsz a gyerek fejéhez, amikről mindig úgy gondoltad, hogy sosem fogod ezeket a szavakat kiejteni a szádon.
És mikor a „vihar utáni csöndben” értékelni próbálod, mi történt valójában, egyszer csak döbbenten ismered fel: a váratlan helyzetben pont úgy viselkedtél, mint annak idején az anyád, vagy az apád.

Pedig hányszor megfogadtad, hogy azt sosem!

És most mégis… Jön a mardosó bűntudat, és a fogadkozás, hogy soha többet még egyszer…

Aztán? Aztán újabb váratlan helyzetek jönnek, amikben újra nem tudod türtőztetni magad. És utána megint jöhet a lelkiismeret furdalás.

Viselkedési, és gyermeknevelési mintáink

Egyszer csak úgy érzed, az ördögi kör bezárult, nincs többé kiút.

Valahol sejted, de gondolatban még mindig küzdesz ellene, hogy semmivel nem sikerült jobb szülővé válnod, mint a saját szüleidnek.
Persze, mert a viselkedési, és gyermeknevelési mintáinkat tudattalan programokként hordozzuk magunkban. És a legváratlanabb helyzetekben szeretik a legerősebben felütni “gonosz fejüket”.

Akkor ebből a helyzetből nincs kiút? Mostantól már az én gyerekeim is ezt a mintát fogják hordozni? És nem elég, hogy nekem nem sikerült, majd nekik sem fog, és jó eséllyel még azt is végignézhetem, hogy az unokáim életét hogyan teszik tönkre a tudatalatti programok?

Nem.

Épp ellenkezőleg. Ha eléggé bánt, hogy a helyzet így alakult, és mardos a bűntudat miatta, akkor van egy jó hírem.

Jó hír: a tudattalan minták megváltoztathatóak!

Létezik rá megoldás.

Ha úgy döntesz, hogy itt és most szeretnéd megszakítani az ördögi kört, szeretnél megszabadulni a mindig ösztönösen előtörő dühtől, aggodalomtól, és általában azoktól a negatív érzésektől, amit a szüleid nevelésében rossz néven vettél, és most mégis magadban hordozod őket, akkor mutatok egy lehetséges megoldást.

Nézd meg itt, és döntsd el, hogy neked ez az ajánlat segíthet-e kiszabadulnod a látszólag megoldhatatlan ördögi körből.