Lehetsz olyan szülő, akiről a gyermeked mindig álmodott?

 

Szeretnél olyan szülő lenni, amilyenről mindig is álmodtál, hogy majd leszel, de most telnek az évek, és Te valamiért mégsem tudsz azzá válni? Vagy inkább olyan szülő szeretnél lenni, amilyenre Te vágytál mindig gyerekként, de sosem kaptad meg, mert a szüleid gyermeknevelési stílusa egészen más volt? Vagy olyan szülő szeretnél lenni, amilyenre a gyermekeid vágynának, de Te mégsem tudsz ennek megfelelni?

A gyerekek szeretik a saját útjukat járni.

De van, amit még ennél is jobban szeretnek, és még ennél is jobban vágynak rá.

Egy olyan személyre, aki szereti őket, akármi történik.

  • Valaki, aki nem kiabál velük akkor sem, ha hibákat követnek el.
  • Aki akkor is szereti őket, amikor dühösek, vagy sírnak.
  • Valaki, aki figyel rájuk, és együtt érez velük. Akkor is, amikor tévednek, amikor rosszul viselkedtek, amikor durvák voltak, amikor megütötték a testvérüket.
  • Valaki, aki annyira szereti őket, hogy a kedvükért túllép a saját rossz érzésein, hogy segíthessen nekik is túl lenni az övéiken.
  • Valaki, aki akkor is látja bennük a legbelső, legjobb énjüket, amikor ők maguk egyáltalán nem találják ezt az énjüket.
Elég jó anya, ahogy a gyermeked is szeretné
Elég jó anya, ahogy a gyermeked is szeretné

A gyerekek megérdemlik, hogy ilyen szüleik legyenek

Természetesen mi magunk nem vagyunk képesek mindig ezek az idealizált szülők lenni. Hiszen mi is emberek vagyunk.

De ha arra vágysz, hogy a gyermeknevelés jó pillanatainak aránya több legyen, mint most, vagy úgy érzed, hogy elakadtál a negatív érzések útvesztőjében, akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy megadd magadnak azt a támogatást, amit megérdemelsz. Amit már régóta megérdemelnél, csak nem akartál róla tudomást venni, mert a kötelességek elvégzése mindennél fontosabb.

Mi ez a támogatás?

Tudod már, hogy hogyan lehetsz olyan szülő, akiről a gyermeked álmodik?

Ha olyan vagy, mint a legtöbb anya és apa, akkor valahol legbelül már most is tudod, hogyan legyél ilyen szülő. Nagy valószínűséggel már most is tudod, hogy „mit kellene tenned”, ha:

  • Az utolsó pillanatban nem vesztenéd el mégis a türelmed a gyermeked viselkedésével, vagy teljesítményével kapcsolatban
  • Már most is tudod, mit nem kellene neki mondanod
  • Vagy mit kellene mondanod, de az adott, alkalmas pillanatban mindig kimegy a fejedből
  • Tudod, hogy nem kellene annyira aggódnod, és szoronganod miatta. Akár jobban is megbízhatnál benne. De hát hogyan ne érezze az ember az aggodalmat, és szorongást pont azokban a pillanatokban?

Szóval most azt gondolod, elég jó anya leszel, ha magaddal leszel még keményebb, és „még jobban” akarod csinálni.

És elég, ha bocsánatot kérsz a gyerekedtől, és helyette magadat hibáztatod, amiért minden erőfeszítésed ellenére sem vagy pont az az anya, akinek lenned kéne.

De ha van egy növényed, ami éppen kókadozik, rosszul érzi magát, és ki akar száradni, akkor nem kiabálsz rá, hogy húzza ki magát, és nőjön rendesen.

Inkább kitalálod: mire lehet szüksége ahhoz, hogy újra rendbe jöjjön. Több vizet szeretne? Több napfényt? Több helyet a növekedéshez? Ez természetesen igaz a gyermekedre is.

De ugyanúgy igaz Rád is!

Ha még keményebb, és kritikusabb vagy magaddal, attól még nem leszel jobb szülő, vagy elég jó anya. Ha bizonyos helyzetekben néha nyugodtabb tudsz maradni, önmagában az sem tesz feltétlenül jobb szülővé, ha közben nem adod meg magadnak a megfelelő támogatást, ahhoz, hogy a helyzetek, és esetek legnagyobb részében képes legyél nyugodt, és magabiztos maradni, és irányítani tudd az érzelmeid.

Akkor lehetsz a leghatékonyabban elég jó anya, ha képes vagy kiegyensúlyozottan változtatni a viselkedéseden, és közben a szokásos negatív érzések sem jelentkeznek.

Miért nem adod meg elsőként magadnak azt a napfényt, amire Neked szükséged van a ragyogáshoz? Felnőttként, szülőként a gyermekkor hosszúnak tűnhet, de nem az.

A gyermekeid minden nap újabb emlékekkel gazdagodnak. Alakul az agyuk, alakulnak a gondolataik, az érzéseik. Azzal vannak elfoglalva, hogy megalapozzák egész életére a kapcsolataikat.

Mi az, amit akár már ma is megtehetsz, hogy azzá a szülővé válj számára, akivé válni szeretnél? Miért nem vágsz bele most azonnal?

Itt kaphatsz hozzá segítséget: Anyamentő Egyéni Foglalkozások