Elvárás helyett szeretetben, és stressz mentesen együtt fejlődni a párkapcsolatban

 

Hogyan hat az elvárás a párkapcsolatra?

Gyakran természetesnek vesszük a családunkkal, a szüleinkkel, a barátainkkal töltött időt. Nem tekintünk úgy rá, mintha ez különleges lenne. Hiszen mindennap ott vannak, bármikor elérhetjük őket.

Ezért könnyen elveszünk a mindennapi élet érzelmi monotonitásában is. Ezzel együtt azonban könnyebben elvesztjük azokat a lehetőségeket is, hogy elég mélyen szeressük egymást, megosszuk egymással a gondolatainkat, és közösen ünnepeljük a másik jelenlétét az életünkben.

Ha elégedetlenek vagyunk az életünkkel, akkor automatikusan a társunk, a családunk, a gyerekeink felé fordulunk: vagy, hogy rajtuk töltsük le a feszültségeinket, vagy, hogy tőlük kapjuk meg azt a boldogságot, és szeretetet, ami éppen hiányzik.

Ugyanakkor, ha ez kifejezett elvárás a másik felé, hogy ő töltse meg az életünket boldogsággal, szeretettel, akkor a kapcsolat meg fogja ezt az igényünket szenvedni. Ha csak egy másik fél tudja nekünk megadni azt, ami hiányzik, akkor enélkül az ember nélkül (vagy a tőle kapott érzések nélkül) nem fogunk tudni teljes életet élni. És szépen lassan függővé válunk attól, hogy a másik mit sugároz felénk: most éppen szeret, vagy nem szeret?

Ilyenkor hamar elfogy a türelem mindkét félnél. Hiszen az egyik fél úgysem kapja meg azt, amit szeretne, míg a másik, bárhogy erőlködik, nem tudja megadni a hiányzó érzéseket, és a kapcsolat öröme elvész a szemrehányások, és a panaszkodások tengerében.

Ezzel pedig elhalványul a párkapcsolatban az az elfogadás, megbecsülés, és hála, ami a fejlődést, és növekedést táplálhatná.

Sajnos, a kapcsolatainkban gyakran kicsiben játszunk. Beleragadva a bizonytalanság csapdájába. Ha ezen a szokásunkon nem tudunk változtatni, akkor sosem fogjuk megtalálni azt a boldogságot, szeretetet, és szerelmet, amit keresünk. Amit ráadásul mindig a másikban keresünk (nem magunkban).

Mit tehetünk a párkapcsolatban az elvárások helyett?

Az a kapcsolat, ami a közös fejlődésen alapul, a felfedezések fantasztikus kalandja.

A fejlődésen alapuló kapcsolat legfontosabb gyümölcsei, hogy:

  • ápoljuk mélyebb önvalónkat,
  • fejlesztjük az értékeinket, az őszinteségünket,
  • felfedezzük az utat a saját életerőnkhöz, amely legbelül lüktet,
  • inspirál bennünket, hogy a legjobbak legyünk, akik csak tudunk,
  • felfedezzük a legmélyebb vágyainkat, és a közös jóra törekszünk.

Egy kapcsolatban az a legszebb, amikor két önálló személy felelősséget vállal önmagáért, hogy szeretni fogja saját magát, és a másikat, amely mindkettőjüket a nagyszerűség felé vezeti. Támogatják egymást abban, hogy a lehető legjobbak legyenek, akik csak tudnak, és kihozzák magukból a legtöbb lehetőséget.

Még akkor is, ha jelenleg nem élsz párkapcsolatban, vannak körülötted emberek, akiknek a szavai érzelmeket váltanak ki belőled.

Néha akár olyan intenzív negatív érzéseket is kiválthatnak belőled, amivel inkább egyáltalán nem szeretnél szembesülni. Pedig pont ezek az emberek, akikre a legjobban oda kell(ene) figyelned.

Ők azok, akik azokat az érzéseket mozgatják meg benned, amelyekre a legnagyobb szükséged van, hogy el tudd engedni. Ezek az elnyomott negatív érzések akadályoznak meg abban, hogy egyszerűen csak örülni tudj az életnek.

Ráadásul ezek a negatív érzések tartanak az önbírálat, vagy az elégedetlenség állapotában is.

Ilyenkor nem szükséges azokat az érzéseid elemezned, amelyek feltámadnak benned.

Inkább arra fókuszálj, hogy szeresd magadban ezt az érzést (a feltámadt negatív érzésed), azért hogy felfedezhesd a benned rejlő ismeretlent.

Ahelyett hogy ilyenkor harcba kezdenél ellenük, vagy nemet mondanál a negatív érzéseknek, próbáld ki, hogy igent mondasz, és kitárod a karod a legrosszabb érzéseid előtt, és figyelsz, mi támad fel benned legbelülről.

Mi történik, ha a negatív érzések a szövetségeseiddé válnak?

Ha ezt képes vagy megtenni saját magaddal, akkor képes leszel ugyanezt a szeretetet, odafigyelést, és figyelmet mások számára is megadni.

A mai világban pedig mi lehet a legtöbb, ha nem az, hogy amennyire csak tudunk, a legjobbak vagyunk magunkkal, és meggyógyítjuk magunkat, a negatív érzéseinket, és a kapcsolatainkat.

Ha megszabadulunk a negatív érzéseinktől, az egész világunkban meg fog mutatkozni: a kapcsolatainkban, a tetteinkben, a kreativitásunkban.

Párkapcsolati stressz kezelése
Párkapcsolati stressz kezelése

A belső átalakulásnak az egész környezetedre pozitív hatása van.

Azok az igazán szeretetteljes kapcsolatok, amelyek érzékenyek, nyitottak a másik iránt, és mentesek attól a félelemtől, hogy elveszíthetnek valamit.

De ehhez az első lépést önmagad felé kell megtenned. Befelé. Hogy meg tudj nyílni az érzéseidnek, megfelelő érzékenységgel tudj reagálni először önmagadra, őszintén, és ítélkezés nélkül.

Ha stressz mentesíteni akarod a kapcsolatod másokkal, akkor nemcsak a saját stressz szinted kell figyelembe venned, hanem a másikét is. Mert mindkét fél részéről csökkenteni szükséges a félelmet a veszteségtől, és a félelmet attól, hogy elveszíthetjük az irányítást.

Ha a saját részed a kapcsolatban stressz mentesíted, akkor a kommunikációdnak van esélye arra, hogy a másik stressz szintje is csökkenni fog a kapcsolatotokon belül.

Az erő, hogy stressz mentesítsd a kapcsolatotok, a Te kezedben (is) van.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan stressz mentesítheted a párkapcsolatod, és hogyan lehetsz egyre nyugodtabb, és kiegyensúlyozottabb a párod mellett, itt tudok Neked segíteni ebben:

Anyamentő Egyéni Foglalkozások

Vagy itt tudsz magadnak segíteni az EFT használatával:

10 hetes online EFT programjaink